Nieuws

Groei voor mkb in 2015

Rabobank verwacht dat het mkb in 2015 voor het eerst sinds jaren profiteert van economische groei.

Rabobank verwacht dat het mkb in 2015 voor het eerst sinds jaren profiteert van economische groei. Aantrekkende export, stijgende investeringen en particuliere consumptie zullen hiervan de aandrijver zijn. 

Vooral in de industrie, groothandel en transport zal naar verwachting het afzetvolume toenemen, wat leidt tot een positief effect op de bouw en zakelijke dienstverleningen, aldus Rabobank. De op het buitenland gerichte sectoren, zoals de maak- en chemie-industrie, groothandel en logistiek, profiteren in 2015 het meest van het economische herstel. 

"Voor het eerst sinds jaren zien we van alle tien mkb-sectoren de afzet in 2015 weer groeien,” zegt Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank. “Nu na de export ook het consumentenvertrouwen weer toeneemt, is de verwachting dat na jaren van krimp ook de bouw en automotive hun afzet komend jaar licht zien groeien.”

Grote uitdagingen voor het mkb liggen volgens Dirken in toenemende concurrentie, de opkomst van e-commerce en in branchevervaging. Oplossingen hiervoor moeten komen uit nieuwe verdienmodellen. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.