Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Een op drie Nederlanders kiest voor volledige hypotheek

Een derde van de Nederlandse huishoudens zal bij de toekomstige aanschaf van een nieuwe woning kiezen voor een volledige hypotheek.

Een derde van de Nederlandse huishoudens zal bij de toekomstige aanschaf van een nieuwe woning kiezen voor het afsluiten van een volledige hypotheek.

Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy. Onder de huidige wetgeving gaat slechts 14% voor een annuïteitenhypotheek, de hypotheekvorm die, bij uitvoering van het Lenteakkoord, als enige het recht op renteaftrek biedt.

In de leeftijdsklasse beneden 35 jaar wil ruim de helft van de huishoudens de toekomstige aanschaf van een woning financieren met een volledige hypotheek. Bij medioren (35 tot 55 jaar) geldt dit voor ruim een derde van de huishoudens. Van de 55-plussers is maar 21% van plan om een volledige hypotheek af te sluiten. Van deze groep denkt 28% een toekomstige woning geheel of gedeeltelijk te kunnen financieren uit de overwaarde van de huidige woning. Van de starters denkt slechts 2% dat. Voor alle leeftijdsklassen geldt dat ruim een kwart nog niet precies weet hoe een volgende woning te financieren.

Maar 3% van de starters (jonger dan 35 jaar) zou bij de aanschaf van een nieuwe woning op voorhand kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm, waarbij gedurende de looptijd maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing wordt betaald, is onder medioren en senioren populairder: 17% van hen zou op voorhand kiezen voor een dergelijke hypotheekvorm. Jongeren verwachten vrijwel unaniem dat bij een toekomstige verhuizing geen sprake zal zijn van (gedeeltelijk) financiering uit de overwaarde van de oude woning. De financiering zal tot stand moeten komen via een volledige hypotheek, of een gedeeltelijke hypotheek in combinatie met eigen spaarmiddelen.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober