Nieuws

Forse afname woningverkopen in oktober

Maar een gemiddelde koopwoning werd wel €58.743 duurder. Dat komt neer op een prijsstijging van €4.895 per maand.

Er zijn in oktober bijna 27% minder huizen verkocht dan een jaar eerder, maar de huizenprijzen gaan nog steeds door het dak. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen waren in oktober gemiddeld 18,3% duurder dan een jaar eerder, zo wijst de meting uit. Dat is fractioneel lager dan de prijsstijging van 18,5% in september.

Huis werd afgelopen jaar bijna €60.000 duurder

Voor een gemiddelde koopwoning werd €408.987 neergeteld: €58.743 meer dan vorig jaar.

De huizenprijzen zitten inmiddels al ruim acht jaar jaar in de lift. Afgelopen maand bereikte de huizenprijsindex het hoogste niveau ooit. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met maar liefst 82% opgelopen.

... maar 27% minder huizen verkocht

Er werden wel veel minder woningen verkocht. Volgens het Kadaster verwisselden vorige maand 16.191 huizen van eigenaar. Dat is bijna 27% minder dan een jaar eerder.

De daling kan voor een groot deel worden toegeschreven aan het lagere aanbod van woningen. Daarnaast is de vraag naar woningen groot, mede door de lage rente.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Over de eerste tien maanden van dit jaar registreerde het Kadaster 189.480 woningtransacties: bijna 1% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat deze daling kleiner is, komt mogelijk door de afschaffing van de overdrachtsbelasting van starters tot 31 jaar vanaf 1 januari dit jaar. Mogelijk hebben veel jonge potentiële huizenkopers hun verhuisplannen in 2020 over de jaarwisseling heen getild.

Lees ook: In deze steden krijgt u als huizenkoper het meest voor uw geld

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  2. Zoveel hypotheek kunt u krijgen als u met pensioen gaat
  3. Koopt uw kind een huis? Helpen met een lening is aantrekkelijk voor beiden
  4. Woningmarkt: in deze steden krijgt u het meest voor uw geld
  5. Rente 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog verder verlaagd