Jesse Frederik is freelance-journalist, verbonden aan Follow the Money, een platform voor financiële onderzoeksjournalistiek.

Nieuws

Homburg-stichting zoekt obligatiehouders

Omdat twee groepen Homburg-obligatieshouders verschillende belangen hebben, wil stichting Homburg Bonds mensen uit beide kampen.

Begin september 2011 bracht Richard Homburg -onder druk van de AFM- zijn stemrechten onder bij stichting Homburg Bonds, een stichting die opkomt voor de belangen van de obligatiehouders. De stichting kreeg niet de kans om haar stemrechten te gelde te maken. Homburg Invest (HI) vroeg vlak na de overdracht van de stemrechten in Canada uitstel van betaling aan.

Een Canadese bewindvoerder is aangesteld en deze werkt aan een herstructureringsplan, waardoor HI een doorstart kan maken. Deze vrijdag werd bekend dat Homburg minstens tot 16 maart 2012 geen rente- en aflossingsbetalingen zal doen. De stichting probeert nu dan ook om de obligatiehouderbelangen te vertegenwoordigen bij het herstructureringsproces. 71 procent van de obligatiehouders (6.672 op een totaal van 9.300) heeft zich inmiddels al geregistreerd. 

Problematisch is echter dat er twee verschillende groepen obligatiehouders zijn: mortgage bondhouders, die aanspraak maken op onderpand, en corporate bondhouders, die geen aanspraak maken op onderpand. De twee groepen hebben tegengestelde belangen. Mortgage bondhouders zullen uiteraard minder verlies moeten nemen bij liquidatie en zullen dus minder snel geneigd zijn hun obligaties om te zetten in aandelen. 

"Geen wenselijke situatie"

De VEB uit kritiek op het onderbrengen van de verschillende obligatiehouders in één enkele stichting. ‘Dit vinden wij geen wenselijke situatie,’ zegt VEB voorzitter Jan Maarten Slagter. ‘De VEB ziet het liefst dat de belangen van de twee groepen obligatiehouders door verschillende personen worden behartigd.’

De stichting werkt momenteel aan het opbouwen van een organisatie. In eerste instantie zoekt de stichting naar gekwalificeerd personeel binnen de groep bondhouders zelf, zodat de belangen van bestuurders en bondhouders op één lijn liggen. Recentelijk zijn al drie bondhouders (zowel mortgage als corporate bondhouders) toegetreden tot het bestuur.

‘De opzet van de organisatie zullen wij de komende periode verder vorm geven. Het opzetten van commissies van bondhouders zal daar een onderdeel van zijn,’ zegt Wouter de Jong, bestuurder bij de stichting Homburg Bonds. ‘De toekomstige opzet binnen de stichting zal als minimumvereiste de verschillende posities van de mortgage en corporate bondhouders moeten gaan weerspiegelen,’ zegt de Jong in reactie op de kritiek van de VEB. ‘De eerste prioriteit is op dit moment echter dat de Stichtingen, en daarmee de obligatiehouders, überhaupt een erkende en duidelijke gesprekspartner zijn bij HI tijdens de herstructurering.’

Jesse Frederik is freelance-journalist, verbonden aan Follow the Money, een platform voor financiële onderzoeksjournalistiek. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.