Jesse Frederik
Geplaatst op 6 januari 2012 12:00
Jesse Frederik is freelance-journalist, verbonden aan Follow the Money, een platform voor financiële onderzoeksjournalistiek.
Column
Homburg Invest contra de AFM
Homburg Invest tekende bezwaar aan tegen AFM om vergunning in te trekken. Stichting Homburg Bonds is het daar mee eens.
Homburg Invest heeft op donderdag 5 januari bezwaar aangetekend tegen het eerdere besluit van de AFM om haar vergunning in te trekken. Homburg Invest vroeg begin september uitstel van betaling aan en heeft van de rechtbank in Canada tot half maart bescherming gekregen tegen schuldeisers.
Het vastgoedfonds bereidt plannen voor om de ondragelijke schuldenlast te herstructureren. Het intrekken van de vergunning beperkt de opties bij het herstructureren. Nieuwe aandelen mogen niet worden uitgegeven, waardoor bijvoorbeeld het omzetten van obligaties in aandelen niet mogelijk is.
Persbericht
‘Homburg Invest is ervan overtuigd dat het besluit van de AFM voorbarig is in de context van de huidige herstructurering,’ zegt Jan Schöningh, voorzitter en algemeen directeur van Homburg Invest in het persbericht dat vanochtend werd verspreid. ‘Ik denk dat het in het belang van de obligatiehouders zou zijn als alle opties op tafel blijven liggen. Maar die weg is momenteel geblokkeerd.’
Wouter de Jong, bestuurder bij stichting Homburg Bonds dat optreedt voor obligatiehouders, vindt het ook belangrijk dat alle opties open blijven. De Jong geeft aan dat de stichting geen rol heeft gespeeld bij het besluit om het intrekken van de vergunning aan te vechten. ‘We hebben wel contact met de AFM, maar niet over dit onderwerp,’ zegt de Jong.
Herstructurering schuldenlast
Op dit moment kan de stichting nog weinig zeggen over hoe de schuldenlast geherstructureerd zal worden. ‘In de loop van januari hopen wij zicht te hebben op de waarde en kasstromen van de verschillende vastgoedobjecten en in februari hopen we dan herstructureringsplannen te kunnen maken.’
Een aandelenconversie heeft in ieder geval niet de voorkeur van de Jong. Pas als andere opties als looptijdverlenging, renteverlaging of een verlaging van de hoofdsom van de obligaties niet genoeg zullen zijn komt een aandelenconversie in beeld. De Jong: ‘Een conversie naar aandelen is de laatste optie.’
Jesse Frederik is freelance-journalist, verbonden aan Follow the Money, een platform voor financiële onderzoeksjournalistiek. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.