Jesse Frederik is freelance-journalist, verbonden aan Follow the Money, een platform voor financiële onderzoeksjournalistiek.

Column

De afkoop van Richard Homburg

Homburg Invest heeft een belangrijke eis van de AFM ingewilligd. Richard Homburg is echter nog niet uitgespeeld. Hoe zit het?

Participaties.nl - het nieuwe platform voor alle beleggers in niet-beursgenoteerde producten - houdt u de komende tijd in samenwerking met Follow the Money nauwgezet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Homburg Invest.


Homburg Invest (HI) maakte eergisteren bekend dat het op 17 november een overeenkomst heeft gesloten met Homburg Canada om het beheer van zijn vastgoedbezittingen in Europa in eigen bedrijf onder te brengen. Dit beheer werd voorheen uitgevoerd door Homburg Canada, een bedrijf onder controle van Richard Homburg.

Hierdoor wordt een belangrijke eis van de AFM, die eerder deze week de vergunning van Homburg introk, ingewilligd. De AFM eist al langere tijd dat Richard Homburg, de grootaandeelhouder in HI, zijn zeggenschap in HI terugbrengt en dat de nieuwe leiding van het bedrijf in Nederland woonachtig is. Onder Homburg’s leiding weigerde HI informatie over te leveren aan de AFM, wat HI een boete opleverde.

Richard Homburg zelf kreeg het bovendien aan de stok met de Nederlandse Belastingdienst. Door deze antecedenten werd hij niet langer geschikt geacht als bestuurder. Bij Homburg’s blijvende aanwezigheid dreigde de AFM de vergunning van HI in te trekken. Om aan de eisen van de AFM te voldoen bracht Richard Homburg in oktober dit jaar al zijn stemrechten onder bij een stichting die opkomt voor de belangen van obligatiehouders.

Nog niet tevreden
Veel tijd had de stichting niet om iets te doen met de door haar verworven stemrechten: HI vroeg kort na de overdracht uitstel van betaling aan in Canada, waardoor nu een ‘monitor’ de leiding heeft overgenomen en werkt aan een plan om de enorme schuldenlast te herstructureren. Ook na de overdracht van de stemrechten was de AFM nog niet tevreden.

Uit het tweede rapport van de monitor in Canada blijkt waarom: ondanks de overdracht van de stemrechten had Richard Homburg nog steeds veel invloed binnen het Homburg imperium. Onderstaand diagram laat zien hoe de organisatiestructuur van Homburg’s vastgoedgroep eruit zag.

Diagram 1: De organisatiestructuur van het Homburg Imperium (Bron: Tweede rapport van de monitor)

Het door Richard Homburg gecontroleerde Homburg Management is de general partner in de Homco’s die op hun beurt het vastgoed controleren. De general partner maakt geen aanspraak op winstuitkeringen, maar heeft wel de volledige controle over de Homco’s en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Alleen de limited partner, Homburg Invest, maakt aanspraak op de winstuitkeringen van de Homco’s.

Informatieblackout
Nadat de AFM en DNB begin maart aan HI lieten weten dat ze een stille curator wilden aanstellen, nam Richard Homburg ontslag als CEO van HI. Een maand later instrueerde de AFM en DNB HI dat het bedrijf de invloed van Richard Homburg moest terugbrengen. In een bizarre twist besloot Richard Homburg vervolgens een bod te doen op HI om het bedrijf van de beurs te halen en buiten bereik van de toezichthouder te brengen.

Drie dagen nadat het bod door het management van HI werd afgewezen ontzegde Richard Homburg medewerkers van HI de toegang tot informatie bij zijn bedrijf Homburg Canada. ‘Access to the information is necessary to carry out [the operations] of HI,’ constateert de monitor in haar tweede rapport. Homburg Canada beweerde dat HI als limited partner geen geldige verzoeken om informatie kan doen en alleen de general partner, als de beheerder van het vastgoed zulke verzoeken kan doen.

Sindsdien werkt Homburg Canada niet mee met HI. ‘Homburg Management [een dochter van Homburg Canada] has been generally unresponsive to HI’s requests for information, documents and other records,’ schrijft de monitor. HI beëindigde een dag na het ontzeggen van de toegang tot informatie de beheersovereenkomst met Homburg Management en stelde een andere beheerder aan. Homburg Canada legde vervolgens een claim van 27 miljoen Canadese dollar neer bij HI omdat deze contractbreuk zou hebben gepleegd.

Geen keuze
Deze claim is nu van tafel door de nieuwe overeenkomst die is afgesloten. Het beheer wordt ondergebracht bij HI, waardoor het conflict tussen Richard Homburg en het management van HI beëindigd is. Voor 21 miljoen Canadese dollar, waarvan 10,5 miljoen cash en de rest in ‘andere middelen’,  heeft HI Richard Homburg’s invloed af weten te kopen.

HI had eigenlijk geen keuze. Via de juridische weg de claim bevechten kan jaren duren en met de AFM op haar nek heeft de onderneming niet zoveel tijd. Bovendien is de bedrijfsvoering zonder de medewerking van de beheerder erg moeizaam. Richard Homburg heeft via deze weg dus nog wat geld weten te ontrekken aan het nog altijd in grote problemen verkerende Homburg Invest.

Jesse Frederik is freelance-journalist, verbonden aan Follow the Money, een platform voor financiële onderzoeksjournalistiek. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Noodlijdend Bux gered door ABN Amro
  2. Driewielermaker Carver zoekt nieuwe financiering