Nieuws

Beleggingsfonds met MKB-leningen gelanceerd

Het fonds staat open voor zowel particuliere als professionele beleggers.

Financieringsplatform Voordegroei, vermogensbeheerder OHV en verzekeraar De Goudse hebben een beleggingsfonds ontwikkeld dat zich richt op leningen aan Nederlandse MKB-bedrijven: het Fresh Dutch SME Fund. Het fonds is verhandelbaar, waardoor beleggers maandelijks in- en uit kunnen.

Voor ondernemers biedt het fonds directe toegang tot vreemd vermogen om hun verdere groei te kunnen financieren. Beleggers op hun beurt krijgen de mogelijkheid om gespreid te kunnen investeren in MKB-bedrijven en zo ook diversificatie in hun portefeuille aan te brengen.

Op zoek naar rendement

"Steeds meer vermogende particulieren en grote beleggers zijn op zoek naar manieren om geld te laten renderen. Met de historisch lage rentestanden is dat vandaag de dag niet eenvoudig. Beleggen in hypotheken is een fenomeen dat we al langer kennen in Nederland. Dit is het vervolg daarop", licht Bart Vemer, portfoliomanager van het Fresh Dutch SME Fund, toe.

Het Fresh Dutch SME Fund is het enige verhandelbare fonds dat zich helemaal richt op MKB-leningen, waarin zowel particulieren als professionele partijen, zoals verzekeraars en vermogensbeheerders, kunnen investeren. In de Verenigde Staten bestaan dergelijke fondsen al langer, maar in Nederland was dat nog een onontgonnen gebied.

"Om in MKB-bedrijven te kunnen investeren moest je tot nu toe per onderneming een lening afsluiten. Voor grote partijen was het daardoor te bewerkelijk om in relatief kleine MKB-leningen te beleggen, waardoor zij dit marktsegment nog niet hebben betreden", aldus Vemer.

Spreiding

"Particulieren doen dit al wel, maar zitten aan de lening vast totdat die is afgelost. Daarnaast moeten particulieren zelf zorgen voor voldoende spreiding in hun portefeuille. Het nieuwe Fresh Dutch SME Fund lost dit op."

Volgens Vemer is het fonds een zogeheten open end fund. Dit betekent dat het fonds ongelimiteerd kan doorgroeien. Hij verwacht dit jaar in ieder geval 50 miljoen euro te kunnen plaatsen en signaleert belangstelling van zowel particulieren als professionele beleggers.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. ABN Amro lanceert nieuw leenplatform voor ondernemers
  2. Fonds met MKB-leningen: slimme belegging?
  3. MKB-bedrijven kiezen vaker alternatieven voor banklening