Nieuws

Bijna 700 miljoen euro naar startups in 2017

Er ging in 2017 minstens 655 miljoen euro aan investeringen naar Nederlandse startups.

Het gaat goed met de Nederlandse startups. Het afgelopen jaar wisten ze maar liefst 655 miljoen euro aan investeringen binnen te halen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit een analyse van StartupJuncture, gecheckt door bedrijfsanalist Thomas Mensink van Golden Egg Check.

In totaal zijn er 122 deals gesloten, met een gemiddelde waarde van 5,3 miljoen euro. Dit is de top tien van investeringen in 2017:

 1. Picnic 100 miljoen euro
 2. Messagebird 60 miljoen euro
 3. Xeltis 45 miljoen euro
 4. Bloomon 21,4 miljoen euro
 5. GitLab 20 miljoen euro
 6. Ohpen 15 miljoen euro
 7. EclecticIQ 14 miljoen euro
 8. Tiqets 14 miljoen euro
 9. SnappCar 10 miljoen euro
 10. SolarNow 9 miljoen euro


Opvallend resultaat is dat de meeste bedrijven uit Amsterdam komen. En één vijfde van de startups is gelieerd aan een universiteit of kennisinstituut.

Nederlandse software aan de top

De populairste bedrijven voor investeerders waren vooral Nederlandse software- en e-commercebedrijven, gevolgd door travel. Enkele populaire categorieën, zoals blockchain, robots en virtual reality zijn daarbij sterk onderbelicht volgens Mensink.

Het gemiddelde van 5,3 miljoen euro geeft een wat vertekend beeld. Er zijn namelijk veel verschillende soorten startups én investeerders, zoals seed-investeringen en venture capital.

Verdeeld naar soort onderneming valt verder op dat hightech startups gemiddeld het meeste seedgeld ophalen (1,1 miljoen euro). Ook bedrijven in de medische technologie (7,3 miljoen euro) en organisaties die zich bezighouden met software (16 miljoen) verschillen sterk.

Buitenlandse interesse neemt toe

Het is opvallend dat ook veel internationale investeerders de Nederlandse markt betreden. Accel en Atomico staken bijvoorbeeld 52 miljoen euro in Messagebird en Insight Venture Partners heeft ruim zeven miljoen euro geïnvesteerd in Harver. Daarnaast investeerde Fortino in Bloomon en het Duitse Holtzbrinck in de app BUX.

Maar ook vanuit Nederland werd er veel geïnvesteerd. Qua venture capital zijn semi-publieke seedfondsen UNIIQ en InnovationQuarter afgelopen jaar het actiefst geweest. Daarnaast zijn er vier VC’s die in ieder geval vijf investeringen deden: BioGeneration Ventures, henQ, Inkef Capital en Innovation Industries.

Het aantal investeerders is de laatste jaren sowieso flink gegroeid. De concurrentie neemt dus toe, leidt Mensink hieruit af.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

 1. Waarom startups van de beurs wegblijven