Nieuws

Omzet Fastned groeit 119%

Bouwer Europees snellaadnetwerk voor elektrische auto's maakt halfjaarcijfers bekend.

Het snel groeiende Fastned bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations waar alle elektrische auto's kunnen laden. Om dat te bewerkstellingen, is in juni 7,7 miljoen euro opgehaald door de uitgifte van obligaties. Onlangs presenteerde het bedrijf de halfjaarcijfers in een persbericht. 

Zowel de de afzet, omzet en het aantal klanten van Fastned zijn in het eerste halfjaar van 2017 (en opzichte van het eerste halfjaar van 2016) sterk toegenomen:

  • Afzet: 398.653 kWh (+125% t.o.v. H1 2016)
  • Omzet: 186.829 euro (+119% t.o.v. H1 2016)
  • Aantal actieve klanten: 3.967 (+64% t.o.v. H1 2016)

Michiel Langezaal, CEO van Fastned: "We verwachten een sterke toename van het aantal EV's zodra de tweede generatie in Europa op de markt komt. Op basis van deze ontwikkelingen en de verwachte vraag voor snelle laaddiensten hebben we het afgelopen half jaar veel tijd en middelen geïnvesteerd in de uitbreiding naar Londen, Duitsland en België. Wij geloven dat het ontwikkelen van een portfolio van hoogwaardige locaties in heel Europa van grote waarde is zodra de EV revolutie echt van start gaat."

Highlights H1:

Fastned groeide dit half jaar sneller dan de markt (47,8% meer volledig elektrische auto’s in Nederland in H1 2017 vs H1 2016) en de eerste twee snellaadstations passeerden in maart het operationeel break-even punt.

Daarnaast zijn er zes nieuwe stations gebouwd, in totaal bestaat het netwerk nu uit 63 stations in Nederland. Maar behalve in Nederland heeft het bedrijf ook hard gewerkt aan haar uitbreiding in Europa. Zo zijn de eerste veertien locaties in Duitsland verworven en is een overeenkomst gesloten met Transport for London (TfL) voor het realiseren van snellaadstations in en rondom Londen.

Ook het ophalen van kapitaal gaat snel. Behalve de 7,7 miljoen euro die zijn opgehaald met obligaties, heeft Fastned in juni ook 1 miljoen euro aan nieuw kapitaal verworven door de uitgifte van certificaten van aandelen aan investeringsmaatschappij Ballotta. Ook andere investeerders converteerden of verlengden hun lening. 

Toch moet hierbij ook een kritische noot worden bij worden geplaatst: De rentelasten voor het bedrijf zijn inmiddels drie keer hoger dan de omzet zijn over het afgelopen jaar. Er is in totaal al meer dan 25 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd. Wil het bedrijf deze lasten kunnen blijven dragen, zal hun omzet snel(ler) moeten blijven stijgen. 

 

 

 

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.