Nieuws

Mkb wil nog niet investeren

Het aantal ondernemers dat dit jaar verwacht minder te investeren is groter dan het aantal dat de investeringen wil opschroeven.

Veel mkb’ers zijn pessimistischer geworden over het investeringsklimaat. Het aantal ondernemers dat dit jaar verwacht minder te investeren is groter dan het aantal dat de investeringen wil opschroeven. Dit blijkt uit onderzoek van ING. 

Vooral bedrijven tot vijftig werknemers zijn negatief over het investeringsklimaat. In de zorg, horeca en bouw is de investeringsbereidheid aanhoudend laag.

Grotere bedrijven zijn vaker internationaal actief en profiteren daarom vaker van de aantrekkende wereldhandel, zo verklaren de economen bij ING. In Nederland bleef het economische herstel in het tweede kwartaal nog wat achter. 

Een kleine meerderheid van de ondernemers (55%) verwacht dit jaar evenveel te investeren als vorig jaar. Deze ondernemers investeren vooral in computers, software en sales en marketing. De wat grotere bedrijven geven vaker prioriteit aan investeringen in personeel en R&D. "We zien dat ondernemers prioriteit geven aan investeren in efficiency en kennis. Dat past in deze tijd van gematigde groei", aldus ING.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.