Column

4 gevolgen van de Europese crowdfundingvergunning

Meer keuze voor beleggers, een eerlijker speelveld en nog twee gevolgen.

Het Nederlandse crowdfundingplatform Oneplanetcrowd is het derde platform in Europa dat een Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSP) van de AFM kreeg, zo werd vorige week bekend. Het Britse Crowdcube had in mei de primeur en eind augustus volgde Lendahand. Wat zijn de gevolgen van de Europese vergunning?

Oneplanetcrowd somt de belangrijkste 4 op.

1. Meer keuze en duidelijkheid voor beleggers

Door de nieuwe vergunning kunnen crowdfundingplatforms binnen de hele Europese Unie opereren onder dezelfde regels. Eerder maakte lokale regelgeving het juist nog moeilijk voor platformen om over de grens actief te zijn.

“Nu is er één kader voor alle EU-landen en crowdfundingplatforms moeten aan dezelfde eisen voldoen,” aldus directeur Maarten de Jong van Oneplanetcrowd. Door de uniforme regels zal de pool van potentiële investeerders voor duurzame energieprojecten, MKB-bedrijven en scale-ups volgens De Jong groter worden en zal het ertoe leiden dat investeerders een grotere keuze aan projecten hebben.

Voor ondernemers met internationale ambities geldt dat ze nu nog beter bij een platform met ECSP-vergunning terecht kunnen dan voorheen. “We hadden bedrijven als VanMoof en Fairphone graag over de grens willen crowdfunden”, zegt De Jong. “Maar toen die financiering ophaalden, respectievelijk vier en drie jaar geleden, was dat helaas nog geen optie.”

2. Eerlijke concurrentie

Doordat de regels voor alle platformen in Europa gelijk worden getrokken, ontstaat er een eerlijker speelveld, aldus Oneplanetcrowd. Vooral ook voor Nederlandse platformen. Volgens Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering bij de HU, schoot de regelgeving rond crowdfunding in Nederland al jaren flink tekort, waardoor er een flink concurrentienadeel is ontstaan in vergelijking met de ons omliggende landen. Dit nadeel moet met de nieuwe vergunning wegvallen.

Hoewel de concurrentie eerlijker wordt, zal deze ook toenemen, zo waarschuwt Van Teeffelen evenwel. “De concurrentie van buitenlandse platforms zal fors toenemen, door een vrije vestiging in de gehele EU. Om concurrerend te blijven zijn voortdurend investeringen nodig. En om winstgevend te zijn, zullen de jaarlijkse fundingsvolumes - bij toenemende toezichtskosten - naar minimaal €50 miljoen moeten gaan”, zo zei hij eerder dit jaar. Hij zag dat slechts 5 van de 45 platforms eind 2021 op dat niveau zaten.

3. Betere bescherming voor beleggers

Nu er een helder wettelijk kader is, zal er beter toezicht zijn vanuit de AFM, aldus De Jong. “Investeerders die beleggen via een platform met de ECSP-vergunning kunnen erop rekenen dat het platform voldoet aan strenge eisen omtrent onder andere interne processen, systemen, IT-security, betaalprocessen, kwaliteit en integriteit van bestuurders”, zo stelt de topman van het crowdfundingplatform.

4. Verbeterde verhandelbaarheid

Op dit moment is het nog vrij lastig om vroegtijdig uit een crowdfundingproject te stappen. Dit kan met de nieuwe Europese regels veranderen. “Er wordt meer mogelijk wat betreft de overdraagbaarheid van obligaties”, stelt De Jong.

En dat heeft weer tot gevolg dat het voor beleggers laagdrempeliger wordt om direct te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven of duurzame energieprojecten met een langere looptijd.

Lees ook: Lendahand: eerste Nederlandse crowdfundplatform met Europese licentie

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfundingplatform Enerfip start in Nederland
  2. Curator doet onderzoek naar crowdfunding failliete modewinkels
  3. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  4. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  5. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?