Column

Al uw beleggingen op één plek

Eerste interactieve dashboard voor crowdfundleningen en andere beleggingen in Europa gelanceerd.

Als belegger doet u er goed aan uw vermogen te spreiden over verschillende beleggingcategorieën. Als u in crowdfundingprojecten investeert kan het eveneens geen kwaad om op meerdere platformen tegelijk te investeren.

Crowdfunders doen dit ook: uit onderzoek van Crowdfundmarkt blijkt dat veel investeerders via meer dan vijf crowdfundingplatforms investeren. Een nadeel hiervan is dat u niet één overzicht heeft van al uw beleggingen. U heeft wat aandelen via een DeGiro-account, wat cryptovaluta via Bitvavo of wat leningen via Funding Circle en GeldvoorElkaar. Wanneer u de status van uw beleggingen wilt bekijken, dient u iedere keer op het desbetreffende platform in te loggen.

En dat is niet handig, zo stellen Jeroen van der Beek en Frank van der Linden, bekend als oprichters van Crowdfundmarkt. Daarom bedachten zij investID.io, het eerste interactieve dashboard voor investeerders in Europa.

Alle investeringen en uitbetalingen die via banktransacties verlopen krijgen een plek op het dashboard, zodat er een totaaloverzicht ontstaat en gebruikers in één oogopslag inzicht hebben in hun investeringsportefeuille.

Zo werkt investID.io

Investeerders kunnen op investID.io een account aanmaken en eenmaal ingelogd is het via 'Import data' mogelijk om historische banktransacties te downloaden via uw bank. Vrijwel alle bekende banken, waaronder ING, ABN Amro en Rabobank, worden ondersteund.

Het verschilt evenwel per bank tot hoever terug de gegevens kunnen worden opgehaald. Volgens Van der Linden is dit gemiddeld tot twee jaar terug. Voor de historie die niet automatisch gekoppeld wordt heeft investID.io een optie ontwikkeld om eenmalig de historie in te lezen vanuit een export van de banktransacties.

Dwarsdoorsnede van de totale portefeuille

Het systeem van investID.io filtert vervolgens alleen de transacties van aangesloten investeringsplatformen en slaat daarvan het bedrag en de datum op. Het platform herkent bijvoorbeeld dat u geld heeft gestort op uw DeGiro-rekening of Bitvavo-account, maar ook dat u aflossingen op leningen heeft ontvangen via een crowdfundingproject op GeldvoorElkaar. Zo ontstaat door middel van statistieken en grafieken een dwarsdoorsnede van uw totale portefeuille.  

Bij 'My Statistics' ziet u het aantal investeringen dat u heeft gedaan, hoeveel u geïnvesteerd heeft en hoeveel er aan u is uitgekeerd, bijvoorbeeld in de vorm van aflossingen op leningen. Ook vindt u hier het gerealiseerde rendement op uw investeringen in crowdfundingprojecten. Bij 'My Investments' kunt u per platform zien hoeveel u heeft geïnvesteerd.

In totaal worden er meer dan 70 platforms ondersteund, waaronder direct lending-platforms, cryptoplatforms en brokers. Aan de hand van feedback van gebruikers neemt het aantal koppelingen evenwel snel toe.

Beste resultaten bij direct lending

Van der Linden legt tegenover Participaties uit dat investID.io het beste werkt bij de direct lending-platforms, omdat zowel investeringen als rentebetalingen verwerkt kunnen worden.

Bij beleggingsrekeningen werkt dat anders: het systeem herkent dat een investeerder geld heeft gestort op bijvoorbeeld een DeGiro-rekening, maar kan geen informatie ophalen over wat er met dat bedrag uiteindelijk gebeurt. In andere woorden: u moet nog steeds bij DeGiro inloggen om de laatste ontwikkelingen van uw beleggingsportefeuille te zien.

Wel is het mogelijk om handmatig de waarde van uw beleggingsportefeuille in te vullen bij investID.io. Is de waarde van uw bitcoin flink gestegen, dan kunt u bijvoorbeeld in het systeem bij het desbetreffende platform waar u de cryptomunt heeft gekocht op 'update' klikken om de huidige waarde van uw cryptoportefeuille in te vullen. Vervolgens werkt investID.io dan het gerealiseerde rendement bij.

Van der Linden erkent dat dit nog niet ideaal werkt. “Ons platform werkt vooralsnog het beste met fixed income-beleggingen”, aldus de oprichter van investID. Van der Linden hoopt dat serviceprovider Tink uiteindelijk ook toegang krijgt tot e-wallets, waardoor het mogelijk wordt om meer data te onttrekken van bijvoorbeeld beleggingsrekeningen.  
 
“De basis staat en vanaf dit punt willen we investID.io verder ontwikkelen”, aldus Van der Linden.

Dit zijn de kosten

Beleggers die investID.io willen gebruiken, betalen per jaar een bedrag van circa €10 tot €100, afhankelijk van onder meer de omvang van hun portefeuille. Het eerste jaar betalen beleggers niets.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren