Column

Liever niet in aandelen? Dit zijn alternatieven buiten de beurs

Crowdfunding, private equity, vastgoed en windmolens

De aandelenbeurzen zijn beweeglijker dan ooit, vanwege de zorgen over de coronacrisis en de onrust op de oliemarkt. Beleggers vrezen dat een reccessie op de loer ligt. Voor wie onrustig wordt, zijn er andere manieren om geld te beleggen.

Er zijn weinig mogelijkheden om geld te laten renderen. Geld op een spaarrekening zetten heeft al jaren geen zin meer, vanwege de lage rente. En met de economische zorgen die er nu spelen, lijkt daar voorlopig geen einde aan te komen. Diverse centrale banken hebben afgelopen maand de rente verlaagd.

Tot enkele maanden geleden profiteerden aandelenbeleggers van een rally op de beurzen. Maar deze is plotsklaps tot een einde gekomen, door de coronapandemie en de prijzenoorlog op de oliemarkt. 

Met nog veel onzekerheid in het vooruitzicht, zullen de beurzen waarschijnlijk nog wel even onder druk blijven staan of op zijn minst heel beweeglijk blijven. Wie liever wat minder spanning wil in zijn beleggingsportefeuille, kan uitwijken naar alternatieven. Wij sommen er enkele op. 

1. Crowdfunding

De meest voor de hand liggende optie om op een laagdrempelige manier buiten de beurs om geld te verdienen is crowdfunding. Crowdfundingprojecten zijn er in alle soorten en maten, dus u heeft veel keuze om een gespreide portefeuille op te bouwen.

U kunt investeren in particuliere leningen of mkb-leningen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om aandelen te kopen in veelbelovende (beginnende) bedrijven. Een voordeel daarvan is dat de waarde van de aandelen meestal een stuk minder hevig fluctueert.

Er zijn uiteraard ook nadelen, zoals de beperkte verhandelbaarheid, dus verdiep uzelf daarin. Maar crowdfunding kan een goede aanvulling zijn op uw bestaande portefeuille. Op Crowdfundmarkt vind je alle grote platformen op een rijtje. 

Houd wel de actuele ontwikkelingen goed in de gaten. Diverse crowdfundplatformen hebben vanwege de coronacrisis de rentebetalingen en/of de aflossingen tijdelijk opgeschort.

2. Private equity

Voor beleggers die de tijd hebben en niet snel willen in- en uitstappen zijn private bedrijven interessant.

Deze zamelen vermogen in via bijvoorbeeld pensioenfondsen, verzekeraars, maar ook particuliere beleggers. Vaak gaat het dan om grote bedragen: het kost soms miljoenen om deel te nemen in een private equity-fonds.

Desondanks komen er steeds meer partijen die particulieren met een wat kleinere beurs de mogelijkheid bieden te investeren via private equity. De Haagse investeerder BB Capital lanceerde bijvoorbeeld een fonds waar instappen mogelijk is vanaf 100.000 euro. 

3. Vastgoed

Wellicht een open deur, maar toch moeten we het even benoemen: investeren in vastgoed, bijvoorbeeld via de aanschaf van een eigen woning, kan een goede manier zijn om je vermogen te laten groeien. Een eigen woning wordt vaak gezien als een waardevaste investering (al is dat geen regel: huizenprijzen kunnen dalen). In de afgelopen jaren stegen de huizenprijzen flink en is een eigen woning lucratief geweest.

Maar bedenk wel dat als je je huis verkoopt, je waarschijnlijk ook weer een nieuwe wilt kopen in het huidige klimaat. Omdat een huis duur is, heb je bovendien minder spreiding van je vermogen.

Verder kun je ook in vastgoed investeren via een al dan niet beursgenoteerd vastgoedfonds, waarbij je participeert in vastgoedprojecten. Er bestaan verschillende soorten vastgoed, variërend van woningen tot winkels, van kantoren tot logistiek vastgoed en zorgvastgoed. Voor elk wat wils dus.

4. Duurzaam investeren

Je kunt op vele manieren duurzaam investeren buiten de beurs om. Zo kun je als particulier investeren in windenergie. Er zijn veel fondsen die investeren in windmolens of windmolenparken in Europa of daarbuiten. De jaarlijkse rentes kunnen oplopen tot 6%. Ook investeren in laadpalen of zonneparken behoren tot de mogelijkheden.

Lees ook: Opmars van crowdfunding voor duurzame projecten

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  3. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  4. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  5. Zo belegt u in private markten