Column

'Private equity zal meer kapitaal aantrekken dit jaar'

Lage rente en hoge waarderingen trekt investeerders aan.

Ook in 2020 zal private equity meer kapitaal aantrekken van beleggers, maar dit brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Dat stelt chief investment officer Nils Rode van Schroder Adveq Investment.

Volgens Rode neemt de belangstelling voor private equity toe, nu de rentes laag zijn en de waarderingen hoog, een combinatie die dit jaar niet altijd even gunstig zal uitpakken voor de traditionele beleggingscategorieën. 

Daarnaast sluit private equity volgens hem goed aan bij de toegenomen aandacht van beleggers voor duurzaamheid. Dit geldt met name voor Europa, waar een groter bewustzijn van klimaatverandering heerst. "Dit zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht van deze beleggingscategorie groot is."

Rode ziet private equity als een groeitrend voor de lange termijn. Private equity levert volgens hem al lange tijd een belangrijke bijdrage aan de waardecreatie in de reële economie en voor de portefeuilles van beleggers. "Het speelt een sleutelrol in de transformatie van bedrijven en het creëren van nieuwe, snelgroeiende bedrijven."

Diverse uitdagingen

De aantrekkingskracht van private equity en de daarmee gepaard gaande sterke kapitaalinstroom zorgen echter wel voor de nodige uitdagingen. De flinke instroom aan kapitaal leidde in het verleden nog tot mindere resultaten en dat gevaar dreigt opnieuw. "Vooral bij grote buy-out fondsen", aldus Rode.

De strategieën die het meeste gevaar lopen, zijn volgens Schroders de private equity fondsen die grote investeringen kunnen doen, zonder daarbij limieten met betrekking tot eigenaarschap te overtreden. Dit zijn doorgaans de grotere fondsen, aldus de CIO.

Beleggers moeten volgens hem dan ook voorzichtigheid betrachten. "Maar kansen liggen er zeker, met name in de kleinere en middelgrote buy-outs", aldus de CIO.

Ga voor kleine en middelgrote bedrijven

Volgens Schroders zijn beleggers dus beter uit in het kleine en middelgrote buy-out segment. Door de hogere toetredingsdrempel is de kapitaalinstroom vaak niet zo sterk, waardoor de omstandigheden volgens de vermogensbeheerder gezonder lijken. Rode wijst met name op kleinere en middelgrote buy-outs in de VS en Europa en Aziatische groeibedrijven, die nog in de beginfase zitten.

"Bovendien hebben sommige fondsbeheerders door de huidige lage rentestand kunnen opschalen en aanzienlijk grotere fondsen kunnen aantrekken, waardoor ze uit deze kleinere marktsegmenten zijn getreden. Dit helpt de marktdynamiek aan de onderkant van de markt verder te stabiliseren", aldus Rode.

Hij noemt kleinere buy-outs redelijk geprijsd, terwijl voor grote buy-outs de multiples "historisch hoog" zijn. Voor 2020 voorspelt Schroders daarom de beste kansen in het kleinere deel van de markt.

Veel overnames in 2019

Private equity-firma’s bleken vorig jaar flink op oorlogspad. Er werd in 2019 voor 478 miljard dollar aan deals gesloten, een bedrag dat sinds 2007 niet meer zo hoog is geweest. In 2018 werden er nog overnames gedaan van in totaal 460 miljard dollar, zo meldde de Britse zakenkrant Financial Times op basis van cijfers van databureau Refinitiv.

In Europa liepen de overnamedeals afgelopen jaar overigens wel terug, met 4% tot een waarde van 130 miljard dollar. De drie jaren daarvoor was nog sprake van groei.

Wereldwijd maakt de private-equitymarkt voor overnames zo'n 12% uit van de totale overnamemarkt, aldus het FT.

Lees ook: Private equity nog steeds onbereikbaar

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Druk jaareinde voor private equity voorzien
  2. Aandelenmarkten onderuit: dan maar niet beursgenoteerd?
  3. Private equity-beleggers: investeer samen
  4. Mede-eigenaar worden van HEMA: goed idee?
  5. Private equity voor kleinere beleggers?