Column

Dit zijn de 4 beste boeken over crowdfunding

Voor u gaat beleggen via de crowd, is het verstandig om u goed in te lezen. Participaties heeft een lijst opgesteld met de beste boeken over crowdfunding.

Wilt u meer over crowdfunding leren, dan zijn er diverse cursussen voorhanden en nog veel meer online artikelen. Heeft u toch liever een boek, waarin het hele spectrum of juist een specifiek deel van crowdfunding wordt besproken, dan zijn er ook veel opties. Participaties maakt een lijst met de beste boeken over crowdfunding.

Crowdfunding is nog steeds een onverminderd populair middel voor ondernemers om geld op te halen en voor investeerders om een aardig rendement te realiseren. In de eerste helft van dit jaar werd er al 203 miljoen euro aan projecten gefinancierd, bijna net zoveel als in heel 2017 werd opgehaald en 32% meer dan in de eerste helft van 2018.

Investeerders hebben veel projecten om uit te kiezen, maar dat zorgt ook voor de nodige uitdagingen. Hoe moet u het kaf van het koren scheiden? Welke sectorspecifieke risico’s spelen er? Wat zijn andere factoren waar u rekening mee moet houden? Het gaat namelijk niet altijd goed met crowdfunding: sommige investeerders zien hun geld nooit meer terug, terwijl anderen hun rendement beduidend lager zien uitvallen.

Voordat u gaat beleggen via crowdfunding, is het verstandig om u goed in te lezen. Er is een reeks boeken beschikbaar om u op de hoogte te brengen van alles wat er speelt.

The Crowdfunding Myth - Jillian Sidoti Esq

Vastgoedcrowdfunding is aan een opmars bezig, zo blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt. Banken zijn terughoudend in het financieren van vastgoed en als gevolg daarvan wenden vastgoedondernemers zich tot de crowd. En met succes: crowdfunders steken steeds meer geld in dergelijke projecten.

Een belegger die via crowdfunding in vastgoed stapt, krijgt doorgaans te maken met veel risico’s, maar daar staan ook hogere rendementen tegenover. Bovendien is het goed om te onthouden dat vastgoed geen liquide belegging is. Het kost tijd om de vruchten van een vastgoedbelegging te plukken en soms moet een pand eerst verkocht of geherfinancierd worden voordat beleggers kunnen uitstappen.

In The Crowdfunding Myth legt advocaat Jillian Sidoti Esq uit waar vastgoedbeleggers rekening mee moeten houden. Er zijn veel specifieke regeltjes en codes en in dit boek komen ze aan de orde.

Crowdfunding; The Next Big Thing? - Katharina Wolfrat

Crowdfunding is niet alleen interessant voor ondernemers die geld ophalen, maar uiteraard ook voor de crowd, de investeerders die het succes van de alternatieve financiering bepalen.

Wolfrat kijkt voor haar boek naar de grote crowdfundingmarkt in Duitsland en legt vele experts de vraag voor of de combinatie startups en crowdfunding leidt tot “the next big thing”.

In het boek vinden zowel ondernemers als investeerders bruikbare adviezen: wat zijn momenteel de belangrijkste aandachtspunten bij crowdfunding? En waar liggen de grootste uitdagingen voor de toekomst?

Crowdfunding, de hype voorbij - Martijn Arets

In dit boek worden ook relevante vragen gesteld. Wat is er nu echt nieuw aan deze vorm van financiering en is het wel zo waardevol als iedereen roept?

Samen met coauteurs Ronald Kleverlaan, Marije Lutgendorff en Koen van Vliet kijkt Arets naar de toekomst van crowdfunding, maar ook naar de geschiedenis en de context ervan. Geschikt voor wie ideeën op wil doen en voor mensen uit de sector.

Het grote crowdfunding boek - Simon Douw

Simon Douw startte met Gijsbert Koren het allereerste crowdfundingadviesbureau ter wereld: Douw&Koren. Samen gaven zij dit veelomvattende boek uit, waarin de werking van crowdfunding wordt besproken en ook wordt duidelijk gemaakt bij welke projecten of ondernemingen de alternatieve financieringsvorm inzetbaar is.

En wat is nou eigenlijk het geheim achter een succesvolle crowdfundingcampagne? Ook de nodige valkuilen komen aan bod.

Douw en Koren maken duidelijk hoe crowdfunding de weg wijst naar een economie waar we weer in geloven. Een aanrader.

Lees ook: Nederlandse crowdfundmarkt groeit met 52%
   

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’