Meer columns

MKB verliest vertrouwen kabinetsbeleid

Ondernemers zeggen massaal het vertrouwen in het huidige kabinet op. Maarliefst 84% denkt dat het beleid van de regering geen positief effect op het eigen bedrijf zal hebben. Dat blijkt uit het grote jaarlijkse Prinsjesdag Onderzoek van MKB Belangen waar ook dit jaar ruim 5.000 ondernemers aan meededen.

Opvallende resultaten

Het meest opvallende is dat ondernemers letterlijk geen vertrouwen in de woorden en de beloftes van het kabinet Rutte III hebben.

  • 85% van de ondervraagden denkt, direct of indirect, op te zullen draaien voor de gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting.
  • 90% gelooft niet in verlaging van de vennootschapsbelasting: 20% denkt dat het er nooit komt, 70% wil het eerst zien, dan geloven. 
  • 83% verwacht geen positief effect van de 1,5% toename van de koopkracht op de eigen omzet.

“We zijn het intussen heus wel gewend dat ondernemers kritisch zijn”, zegt Adrienne van Veen, directeur van MKB belangen. “Maar dit is voor het eerst dat er echt wantrouwen uit de resultaten spreekt. De overgrote meerderheid gelooft de beloftes van Den Haag gewoon niet meer.”

Ondanks de vooruitzichten voor de economische groei en toenemende koopkracht, is het MKB overwegend pessimistisch over de impact daarvan op hun bedrijf. Slechts 19% denkt er zélf in 2019 financieel op vooruit te gaan. Het zijn vooral de bouw-gerelateerde ondernemers die de toekomst wel degelijk zonniger inzien.

Dikke onvoldoende

Adrienne van Veen: “Wij vertegenwoordigen echt de kleinere zelfstandigen, bij wie de grens tussen bedrijf en privé veelal heel dun is. Uit het onderzoek blijkt dat er iets positiever wordt gedacht over de privésituatie dan over de zakelijke vooruitzichten. Veel ondernemers hebben ook nog pijn en achterstanden uit de crisisperiode weg te werken.”

De verhoging van het lage BTW-tarief kan op weinig steun rekenen. Bijna 90% is hier op tegen en denkt dat het een negatief effect zal hebben. Dat is beduidend meer dan de 69% die in het onderzoek van 2017 negatief over de BTW-verhoging oordeelde.

Over het algemeen zijn de ondernemers een stuk negatiever over het kabinetsbeleid, de eigen vooruitzichten en de betrouwbaarheid van de kabinet. Net als de voorgaande jaren vroegen wij de ondernemers om het kabinet een rapportcijfer te geven. Dit jaar komt dat gemiddeld uit op een vier. In 2017 was dit nog een mager zesje, in 2016 beloonde het MKB het kabinet nog met een 6,5.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Crowdfunding trends 2019

19 feb - Redactie IEXParticipaties

Wat brengt 2019 op het gebied van crowdfunding? Crowdfundmarkt rapporteert.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014