Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

De hybride oplossing

Handig: een obligatie die rente geeft en, als de aandelenkoers stijgt, met winst kan worden omgewisseld in aandelen...

Aan de vooravond van het Britse referendum stappen beleggers massaal uit aandelen om in obligaties meer zekerheid te vinden. Of dat verstandig is? Het vermindert de risico’s. Dat is zeker. Maar met steeds meer obligaties die een negatieve rente geven, is het niet de manier om rendement te maken.

Aandelen dan? Het is de beste keuze voor de langetermijnbelegger, maar nu instappen is, zeker voor de risicomijdende belegger, niet de verstandigste optie. Grote kans dat de uitslag van het Britse referendum de markten flink in beweging zullen zetten.

  • Bij een Brexit is de kans op een correctie groot.
  • Een Bremain resulteert ongetwijfeld in een herstelrally.

Nog even wachten met instappen is dus geen slecht idee. Mocht de meerderheid van de Britten uit de EU willen stappen, dan doet de beursklap geen pijn. Bij een ja tegen Europa wordt de eerste explosieve koerswinst weliswaar misgelopen, maar kan worden geprofiteerd van het verbeterde beleggingssentiment. Het wordt spannend.

De derde weg

Een hele andere keuze is om een deel van uw portefeuille vrij te maken voor converteerbare obligaties. Dat zijn bedrijfsobligaties, die een vaste rente geven, maar bij beursvoorspoed kunnen worden omgewisseld in aandelen.

Ofwel, de belegger in converteerbare obligaties profiteert van de upside van aandelen, zonder last te hebben van de grote risico's, die bij aandelen horen. Eigenlijk is een zogenoemde convertible een gewone obligatie in combinatie met een calloptie.

Converteerbare obligaties betalen in de regel wel iets minder rente dan gewone bedrijfsobligaties. Dat is de prijs van de bijbehorende calloptie. De koersontwikkeling van converteerbare obligaties volgt voor twee derde de koersstijging van aandelen en voor een derde de koersdaling.

Dat leidt, zo blijkt uit onderzoek, op de lange termijn tot een rendement dat even hoog is als dat van aandelen, maar dan wel met de helft van het risico.

Converteerbare obligaties bieden ook de uitgevende instellingen grote voordelen. De rentevergoeding is lager dan van gewone obligaties waardoor de schuld goedkoper is te financieren.

Mocht de obligatie worden omgeruild in aandelen, dan kan de uitgevende instelling kiezen om de extra aandelen, die moeten worden uitgegeven, wel of niet terug te kopen.

BAM de bouwer

Toch is de markt van converteerbare obligaties klein. De complexiteit ervan schrikt duidelijk af. Onlangs verraste bouwer BAM de markt met de uitgifte van converteerbare obligaties. De obligaties hebben een jaarlijkse coupon van 3,5%, en een conversieprijs van 5,2245 euro, dat overeenkomt met een premie van 32,5% ten opzichte van de koers in de periode van de uitgifte.

Met de opbrengst lost het bouwbedrijf een schuld af met een rente van 6%. De aandeelhouders van BAM reageerden niet blij. Zij vreesden een enorme aandelenverwatering als de houders van converteerbare obligaties de kans krijgen hun obligatie om te wissen voor aandelen.

Dan moet de koers van BAM wel eerst de 5,225 euro bereiken. Zo ver is het nog lang niet. Op het moment van schrijven doet een aandeel BAM 3,50 euro.

Visie gevraagd

Wie in converteerbare obligaties stapt moet een visie hebben op zowel de obligatie- als aandelenmarkt. Stijgende rentes hebben een nadelig koerseffect. Ook dalende aandelenkoersen zetten de prijs van convertibles onder druk.

De markt van converteerbare obligaties is er dus niet eentje die u als particulier op eigen houtje moet betreden. Dat is echt voor de profi’s. Een covertible-fonds met een sterk trackrecord is het LO Convertible Bond. LO verwijst naar het Zwitserse beleggingshuis Lombard Odier.

Het fonds belegt wereldwijd en is genoteerd in euro’s. Dit zijn de belangrijkste wapenfeiten van het fonds:

  • Waardering Morningstar: 4 sterren
  • Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar): 4,5%
  • Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar): 4,5%
  • Rendement 1 jaar: -2,2%
  • Kosten: 0,84%
  • Risico (standaarddeviatie): 5,0

Conclusies

In het afgelopen jaar waren de prestaties van het fonds LO Convertible Bond niet geweldig. Het rendement zit tussen aandelen en obligaties in. Dat geldt ook voor het risico. Met een standaarddeviatie van 5% is het iets risicovoller dan de kredietwaardigste obligaties maar veel minder risicovol dan een mandje wereldwijde aandelen.

Gemeten over de laatste tien en vijf jaar presteert het fonds wel opvallend stabiel. De kosten van het fonds vormen geen belemmering. Gelet op de complexiteit van converteerbare obligaties vallen de kosten reuze mee.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.