Column

Zo houdt u uw crowdfundingportefeuille bij

Al uw crowdfundinvesteringen van verschillende platformen in één overzicht, het kan. Maar er zijn nog wel wat haken en ogen.

Wellicht heeft u inmiddels al een (kleine) portefeuille opgebouwd met investeringen in crowdfundingprojecten. Maar hoe houdt u die portefeuille nu netjes bij?

Dit vroeg crowdfundingdeskundige Frank van der Linden van Crowdfundmarkt zich ook af. In gesprekken met crowdfunders merkte Van der Linden op dat velen hun investeringen handmatig bijhouden, bijvoorbeeld in een Excel-sheet.

“Op dit moment biedt elk platform haar investeerders een persoonlijke account met inzicht in de investeringen die bij het betreffende platform horen,” aldus Van der Linden. “Veel investeerders spreiden hun vermogen echter in meerdere projecten op verschillende platformen, hetgeen resulteert in diverse persoonlijke accounts zonder enige vorm van uniformiteit.”

Crowdfundpanel

Daarom besloot Van der Linden samen met financieel professional Jeroen van der Beek een digitaal platform op te richten, waarmee crowdfunders online hun portefeuille kunnen beheren. Dat werkt als volgt.

Investeerders kunnen naar Crowdfundpanel.com surfen en daar gratis een account aanmaken. Vervolgens kunnen zij handmatig projecten waarin zij hebben geïnvesteerd, toevoegen aan de digitale portefeuille.

Daarna is het mogelijk om in één overzicht te zien in welke projecten zij hebben geïnvesteerd, om welke bedragen het gaat en wat het rendement op hun complete portefeuille is. Ook zien investeerders hoeveel zij volgende maand in totaal krijgen uitbetaald aan rente en aflossing.

De site geeft zowel de investeringshistorie van een gebruiker als de totale verwachte uitbetalingen van rente en aflossing per maand weer. Zodra een project in default raakt, dus wanneer een ondernemer failliet raakt, stopt de uitbetaling van rente en aflossing aan de investeerders.

“Het effect van een default op het totale rendement van de investeerder wordt ook direct duidelijk zichtbaar,” aldus Van der Linden.

Omslachtig

“Een goed streven, maar met de ruim driehonderd projecten waarin ik investeer kost het veel tijd en werk om alle projecten aan de online portefeuille toe te voegen,” aldus marketingspecialist en crowdfunder Harm Jan Wieringa. “Ik hou nu in een Excel-sheet bij welke projecten in default zijn gegaan en dat voldoet.”

Wieringa zegt inmiddels gestopt te zijn met investeren in crowdfundingprojecten omdat het aantal defaults te veel opliep. “Ik wacht nu eerst af hoe het percentage defaults zich verder ontwikkelt binnen mijn eigen portefeuille en wat voor acties de platforms ontwikkelen om dit percentage te verminderen.”

Evenwel denkt Wieringa dat Crowdfundpanel een goede tool kan zijn voor de startende crowdfunder, mits hij de projecten consequent invoert. Van der Linden erkent dat het toevoegen van projecten nu nog omslachtig is voor crowdfundbeleggers met veel projecten.

Samenwerking

“De meest ideale situatie zou zijn dat crowdfundplatformen de portefeuilletool gaan implementeren.” Investeerders zouden dan een vinkje kunnen plaatsen op de investeringspagina van een platform, waarna de investering direct wordt toegevoegd aan de portefeuille op Crowdfundpanel.

Van der Linden zegt al met “alle grote platformen” in gesprek te zijn over een samenwerking. Crowdfundpanel biedt investeerders al wel aan om een portefeuille volledig te importeren vanuit bijvoorbeeld een Excel-document.

“Door dit aan te bieden denk ik dat het toevoegen van projecten geen drempel is op dit moment. We zien het aantal gebruikers dan ook stevig toenemen,” aldus Van der Linden. Van der Linden wil de website de komende maanden verder laten ontwikkelen op basis van de eerste feedback van investeerders.

Volgende week wil Crowdfundpanel al een nieuwe functie lanceren, waarmee crowdfunders eenvoudiger kunnen filteren op platform en zoeken op de naam van het project.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfundingplatform Enerfip start in Nederland
  2. Curator doet onderzoek naar crowdfunding failliete modewinkels
  3. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  4. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  5. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?