Column

Dit verandert er voor crowdfunders

Met de nieuwe regels voor crowdfunding worden enkele belemmeringen weggenomen en worden consumenten beter beschermd.

Per 1 april zijn er nieuwe regels van kracht voor particulieren die via aandelen en leningen investeren in crowdfundingprojecten. Met de richtlijnen moeten bepaalde belemmeringen voor crowdfunding worden weggenomen en moeten consumenten beter beschermd zijn.

Voor u als crowdfunder bieden de regels meer ruimte om te investeren met grotere bedragen. Voorheen was het enkel mogelijk om per platform tot 20.000 euro te investeren in projecten via equity based-crowdfunding, dus via aandelen. Deze grens is nu opgehoogd tot 40.000 euro.

Bij crowdfundingprojecten waarin u een lening verstrekt aan ondernemers, kon u voorheen 40.000 euro investeren per platform. Dit is nu 80.000 euro geworden. Ook het voorschrift dat platformen dienden te voorkomen dat een consument meer dan honderd keer investeert, is komen te vervallen.

Investeringstoets

Ook gaan crowdfundingplatformen u toetsen op basis van uw kennis, ervaring en het vrij belegbaar vermogen. De bedoeling is bijvoorbeeld dat een platform inventariseert of een investeerder niet meer dan 10% van zijn vrij belegbaar vermogen in projecten steekt.

De AFM stuurt platformen dan ook aan om goed te adviseren het vermogen over verschillende leningen of aandelen te spreiden en om voldoende achtergrondinformatie te verstrekken.

“Dit betekent dat in ieder geval een accountantsverklaring, kredieten en mogelijke rendementscijfers van voorgaande jaren en een businessplan verstrekt moeten worden,” zo valt te lezen op de website van Compliance & Legal Consultancy Services.

Meer bewust

Ieder platform is overigens vrij om zijn eigen test te ontwikkelen. Bij iedere volgende investering die u doet waarbij het totaal geïnvesteerde bedrag via het platform het bedrag van 5.000 euro overschrijdt, moet u een nieuwe toets invullen.

Frank van der Linden van Crowdfundmarkt, een platform dat regelmatig onderzoek doet naar crowdfunding, verwacht dat door de toetsen investeerders zich meer bewust worden van de risico’s van het “financiële product crowdfunding”.

  • Heeft een investeerder wel genoeg kennisgenomen van de risico’s die aan het project hangen?
  • Is hij bekend met het crowdfundingplatform dat het project faciliteert?
  • En past de investering wel bij de geldgever?

Een investering annuleren

Kwam u er na uw investering achter dat u de vragen steevast met een Nee moest beantwoorden, dan was het in het verleden niet altijd gemakkelijk om de investering stop te zetten. Daar heeft de AFM ook verandering in gebracht.

Een investeerder ontvangt de werkdag na zijn of haar investering een e-mail waarin de kenmerken en de risico’s van het project zijn opgenomen. Vervolgens heeft de crowdfunder 24 uur de tijd om de investering te bevestigen of te kosteloos annuleren.

In sommige gevallen wordt de investering pas definitief als u een bevestiging heeft gegeven. In dat geval wordt de investering automatisch geannuleerd, wanneer er binnen 24 uur geen bevestiging volgt. “Het is goed dat de AFM met crowdfunders meekijkt en openstaat voor verandering,” zo stelt Van der Linden.

Voorschriften voor platforms

Wel vraagt de specialist op het gebied van crowdfunding zich af welk effect het ophogen van de investeringsgrenzen zal hebben voor particulieren. Crowdfunders die met grote bedragen investeren, zouden dat namelijk vaak vanuit een zakelijk oogpunt doen.

“Zij investeren bijvoorbeeld als zakelijk partner of als een bv en vallen daarmee buiten de consumentendoelgroep van de AFM,” aldus Van der Linden. “En waarom zijn investeringsgrenzen nodig als een gedegen toets crowdfunders al bewust maakt van de risico’s?”

Naast regels voor crowdfunders heeft de AFM ook enkele voorschriften opgesteld voor de platformen zelf, onder meer op het gebied van vermogensscheiding, vergunningen en ontheffingen. Van der Linden mist in de regels nog het toezicht op platformen die niet meer actief zijn.

Sommige platformen trekken geen nieuwe ondernemers meer aan terwijl eerder gefinancierde projecten nog wel steeds lopen.

“Hoe kijkt de AFM daar tegenaan? Een platform heeft namelijk de belangrijke rol om tijdens een project crowdfunders continu op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van het project. Ik heb geen zicht op wat de AFM met inactieve platformen doet.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’