Nieuws

AFM waarschuwt voor grondbeleggingen

De AFM kijkt nog steeds met argusogen naar beleggingen in grond. De toezichthouder waarschuwt opnieuw voor de risico’s.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kijkt nog steeds met argusogen naar beleggingen in grond. De toezichthouder waarschuwt opnieuw voor de risico’s. “We zien veel consumentenleed met dit soort beleggingen.”

Hoofd integriteitstoezicht Marcus Wagemakers van AFM sprak hierover in Newsroom van BNR en Het Financieele Dagblad. De toezichthouder heeft sinds 2008 49 onderzoeken uitgevoerd naar aanbieders van grondbeleggingen. In meer dan de helft van de gevallen zijn er misstanden aangetroffen en heeft de AFM maatregelen moeten treffen. Volgens Wagemakers wordt er te vaak een rooskleurig beeld voorgespiegeld en kan er sprake zijn van malafide partijen.

Begin dit jaar waarschuwde de AFM ook al voor de risico’s van beleggen in grond. De voorgespiegelde hoge winst is vaak gebaseerd op een mogelijke bestemmingsplanwijziging, maar het is onduidelijk wat de kans hierop is.

In een interview met Participaties liet Jean-Louis Bertholet, directeur van De Grondmakelaar, weten dat kavels zich nog moeten bewijzen. “Een trackrecord heeft nog geen enkele partij. Iedereen is door de crisis natuurlijk voorzichtig geworden, maar grond gaat nooit failliet. Het kan enkel in waarde dalen,” aldus Bertholet. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.