Nieuws

Propertunity op rand van afgrond

Wilgenhaege is genoodzaakt om vastgoed in het Propertunity NL-fonds fors af te waarderen. Hierdoor komt het fonds in zwaar weer terecht.

Wilgenhaege is genoodzaakt om vastgoed in het Propertunity NL-fonds fors af te waarderen. Hierdoor komt het fonds mogelijk in zwaar weer terecht. Dit meldt Follow the Money na inzage van een recent gepubliceerd jaarrapport. 

De intrinsieke waarde van een certificaat Propertunity is over 2012 meer dan gehalveerd en daalde naar 27,12 euro. Als gevolg van de afwaardering van het onroerend goed is de loan-to-value-verhouding opgelopen naar 90,2%, terwijl de financier HSH Nordbank AG, een maximum blijkt te hebben gesteld van 80,46%. Dat betekent dat de hypotheekschulden direct opeisbaar zijn door Nordbank. 

Follow the Money stelt ter discussie of Wilgenhaege wel juist met de beschikbare financiële middelen is omgegaan. Zo zou uit het jaarrapport gebleken zijn dat diverse ondernemingen die direct of indirect een relatie hebben met Propertunity, gelden ontvingen uit het fonds. “Wilgenhaege Vermogensbeheer ontving een vooruitbetaling voor diverse werkzaamheden die door de fondsmanager niet konden worden uitgevoerd,” aldus de financiële website. “Hoe onverantwoord is een vooruitbetaling aan gerelateerde onderneming wanneer de verplichtingen aan de bank niet kan worden nagekomen?”

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.