Nieuws

Omzet mkb neemt toe

In geen enkel ander EU-land beleeft het mkb zo’n sterke toename van de omzet als in Nederland.

In geen enkel ander EU-land beleeft het mkb zo’n sterke toename van de omzet als in Nederland. Dit blijkt uit een rapportage van de Europese Centrale Bank (ECB). 

In oktober 2013 gaf een meerderheid van de mkb-bedrijven nog aan dat de omzet daalde. Nu spreekt meer dan de helft (63%) van winst. Ook de winstverwachting verbetert sterk: van gemiddeld -13% naar 8%. 

In 2013 investeerden participatiemaatschappijen 2,4 miljard euro in Nederlandse bedrijven. Vooral jonge en startende ondernemingen bleken interessant. In 2013 werd voor 1,9 miljard euro aan participaties verkocht of anderszins gedesinvesteerd vergeleken met 1,6 miljard euro in 2012. 

Sinds 2009 peilt de ECB eens per half jaar via opinieonderzoek de financiële situatie van mkb-bedrijven in de Europese Unie. De meest recente enquête werd afgenomen tussen 20 februari en 24 maart onder 7520 bedrijven, 93% van hen had op dat moment minder dan 250 mensen in dienst. In Nederland werden 504 mkb-bedrijven ondervraagd door de ECB.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.