Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Onduidelijkheid veiling Hanzevast-fonds

Jos Westra, directeur van Hanzevast Real Estate, heeft geen idee of de portefeuille van Holland 61 CV vandaag in de veiling gaat.

Jos Westra, directeur van Hanzevast Real Estate, heeft geen idee of de portefeuille van Holland 61 CV vandaag in de veiling gaat, nu de financier de stekker uit het vastgoedfonds trekt. 

'Het is niet te zeggen of en wanneer dat gebeurt,'  zegt Westra. 'Bij Hanzevast Holland 55 CV, waar we te maken hebben met dezelfde financier, liep de financiering ruim een jaar geleden af. Sindsdien heeft de service provider geen stappen ondernomen. Het kan er wel van komen, maar bij een eventuele executie zullen de verliezen ook voor de financier enorm zijn. De portefeuille van Hanzevast Holland 61 CV zal in de huidige markt 55% tot 60% van de taxatiewaarde van 25 miljoen euro opbrengen.' 

Participanten in Hanzevast Holland 61 CV dreigen hun volledige inleg van 17,6 miljoen euro kwijt te raken nu de financier aanstuurt op liquidatie van de portefeuille. Dat is gebleken uit een brief van de Noord Nederlandse Trustmaatschappij namens Hanzevast aan de participanten.

Vandaag loopt de lening af van 26,4 miljoen euro op Holland 61 CV. Special servicer Hatfield Philips wil Hanzevast het beheer van de portefeuille uit handen nemen. Een derde partij zou dan opdracht krijgen tot snelle verkoop. Hatfield Philips treedt op namens de eigenaren van de door NIBC uitgegeven CMBS Mesdag (Charlie).

'Het is voor Hanzevast volstrekt onbegrijpelijk dat de financier op dit moment dergelijke keuzes maakt. Het fonds presteert goed en kan uitstekend voldoen aan alle verplichtingen', aldus de brief van de Noord Nederlandse Trustmaatschappij aan de participanten. Wel zijn de afspraken over de loan-to-value geschonden. De waarde van de lening bedroeg per eind 2011 84,1% van de waarde van de portefeuille. Dat mag maar 70% zijn. Om dat niveau te bereiken, had het fonds 4,2 miljoen euro extra moeten aflossen, maar het kwam in 2012 niet verder dan 1 miljoen euro bovenop de reguliere aflossing. De jaarhuur over 2011 bedroeg ruim 3 miljoen euro.

De portefeuille bestaat uit drie kantoorgebouwen aan de Keesoomstraat in Ede, het Stationsplein in Amersfoort en de Diakenhuisweg in Haarlem, met een totale verhuurbare oppervlakte van 20.045 m2 en een bezettingsgraad van 73%.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.