Nieuws

Prijsstijging koophuizen vlakt af, maar in Flevoland stijgen ze nog flink door

Er werden in het tweede kwartaal 23,5% minder huizen verkocht. Alleen bij appartementen nam het aantal woningtransacties toe.

De prijsstijging van koopwoningen is in juni verder afgevlakt. Maar in Flevoland en Drenthe was daar nog weinig van te merken, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Voor een gemiddelde koopwoning werd in juni 16,6% meer neergeteld dan een jaar eerder. Dat is een minder sterke stijging dan de 18,8% die in mei werd gemeten. Een koophuis wisselde voor gemiddeld €428.932 van eigenaar.

Huizenprijzen in tien jaar verdubbeld

De huizenprijzen zitten inmiddels negen jaar onafgebroken in de lift. Sinds de dip in juni 2013 zijn ze met 98% opgelopen. De huizenprijzen zijn dus binnen tien jaar dus nagenoeg verdubbeld. Maar zoals in de onderstaande grafiek is te zien, is de prijsstijging de laatste maanden wel afgevlakt.

De prijsstijging over het tweede kwartaal kwam uit op 18,4%, tegen 20,3% in het eerste kwartaal.

Woningverkopen daalden wederom

Het aantal huizenverkopen neemt al een tijdje af en die trend zet door. Het Kadaster registreerde in juni 15.661 woningtransacties: bijna 12% minder dan een jaar eerder.

In de eerste jaarhelft van 2022 zijn er 91.305 woningen verkocht, een daling van 23,5% op jaarbasis.

... met uitzondering van appartementen

Van vrijwel alle woningtypen werden er in het tweede kwartaal minder verkocht. Alleen de verkoop van appartementen zat nog in de lift.

  • Vrijstaande woningen: -13,2%
  • Hoekwoningen: -10,5%
  • Twee-onder-een-kapwoningen: -9,4%
  • Tussenwoningen: -9,2%
  • Appartementen: +1,1%.

De prijzen van vrijstaande woningen stegen het hardst

Alle woningtypen waren in het tweede kwartaal van 2022 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met 19,2% het grootst. Appartementen stegen het minst hard in prijs: met 16,2%.

Prijsstijgingen: Flevoland, Drenthe en Groningen spanden de kroon

In bijna alle provincies vlakte de stijging van de huizenprijzen in het tweede kwartaal af ten opzichte van vorig jaar. Alleen in Drenthe en Overijssel waren de cijfers (vrijwel) gelijkgebleven.

Flevoland spande opnieuw de kroon, met een prijsstijging van 21,7%. Hierna volgden Drenthe (+21%), Groningen (+20,6%), Gelderland (+20,3%) en Utrecht (+20,1%).

De kleinste prijsstijgingen waren te zien in Zeeland (+16,1%), Limburg (+16,2%) en Zuid-Holland (+16,4%).

Woningverkopen: grootste daling in Limburg, Drenthe en Overijssel

Er werden in alle provincies in het tweede kwartaal minder huizen verkocht dan vorig jaar, al was de daling wel kleiner dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

De daling was het grootst in Limburg (-16,8%), gevolgd door Drenthe (-16,5%) en Overijssel (-16,2%). De kleinste afname werd gemeten in Utrecht (-2,8%), Flevoland (-4,5%) en Noord-Holland (-5,5%).

Prijsontwikkeling in vier grote steden blijft achter

Opvallend is verder dat de prijzen in de vier grootste steden minder hard stegen dan in de rest van Nederland:

  • Utrecht: +17,6%
  • Amsterdam: +17,1%
  • Rotterdam: +16,4%
  • Den Haag: +14,1%

Bij het aantal woningtransacties lopen de cijfers behoorlijk uit elkaar. In Rotterdam (+14,7%) en Utrecht (+3,1%) zijn in het tweede kwartaal aanzienlijk meer huizen verkocht dan een jaar eerder. Dat is opmerkelijk, want in het eerste kwartaal was daar nog sprake van een forse daling (van respectievelijk 34,4%) en 37,6%).

In Den Haag (-13,5%) en Amsterdam (-6,4%) daarentegen werden juist minder huizen verkocht.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.