Nieuws

Huizenprijzen in 2021 met ruim 15% opgelopen

Er werden 4% minder huizen verkocht, maar bij appartementen bleven de verkoopcijfers redelijk op peil.

De prijs van een bestaande koopwoning is afgelopen jaar met 15,2% gestegen ten opzichte van 2020, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Het is de grootste prijsstijging sinds 2000. En de procentuele toename is bijna twee keer zo hoog als in 2020, toen de huizenprijzen met gemiddeld 7,8% opliepen.

Gemiddelde huizenprijs wel onder €400.000 gezakt

In december werd voor een koopwoning gemiddeld €396.848 neergeteld: ruim 19% meer dan een jaar eerder. Een huis werd hiermee in twaalf maanden tijd gemiddeld €63.649 duurder.

Opmerkelijk is wel dat de gemiddelde huizenprijs voor het eerst sinds juli onder de vier ton is gezakt. In november verwisselden woningen nog voor gemiddeld €403.941 van eigenaar en in oktober zelfs voor €408.987.

Kleinste prijsstijging bij appartementen

Alle woningtypen werden afgelopen jaar duurder. De procentuele stijgingen lopen niet ver uit elkaar. De prijsstijging was met 16% het grootst bij twee-onder-één-kapwoningen en het kleinst bij appartementen (13,3%).

Flevoland spant de kroon

Er zijn wel grote regionale verschillen. In Flevoland was de prijsstijging met 19,2% het grootst. Ook in Drenthe kregen huizenkopers een flinke toename van de verkoopprijs voor de kiezen, van gemiddeld 18,5%.

In Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg stegen de prijzen het minst hard: met 13,5 tot 13,9%.

4% minder huizen verkocht

In totaal wisselden 226.000 woningen van eigenaar. Dat is 4% minder dan in 2020. De daling kan voor een groot deel worden toegeschreven aan het lagere aanbod van woningen. Daarnaast is de vraag naar woningen groot, mede door de lage rente.

In alle provincies werden vorig jaar meer huizen verkocht. De daling was het grootst in Zeeland (-11,6%). In Overijssel en Groningen werden ook aanzienlijk minder woningen verkocht dan een jaar eerder: 8,9%.

In Utrecht (-0,6%) bleef het aantal transacties redelijk op peil. Dat geldt ook voor Zuid-Holland (-0,8%), Noord-Holland (-1,3%) en Flevoland (-1,5%).

Het beeld was totaal anders in Amsterdam, waar zelfs maar liefst 8,1% meer woningen werden verkocht dan een jaar eerder. In de andere drie grote steden nam het aantal transacties juist af.

Verkoop appartementen bleef redelijk op peil

Van alle woningtypen nam het aantal transacties afgelopen jaar af. Dit was vooral voelbaar bij twee-onder-een-kapwoningen (daling van 5% op jaarbasis). De verkoop van appartementen bleef bijna even hoog als vorig jaar: er werden er 0,3% minder van verkocht.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  5. 7 buitenbeursbeleggingen voor extra spreiding in uw portefeuille