Nieuws

NVM meet grootste prijsstijging ooit: koophuis kost nu gemiddeld €410.000

Nog nooit was er zo weinig keuze voor huizenkopers. Het is feitelijk slikken of stikken.

De gemiddelde verkoopprijs van een koophuis is in het tweede kwartaal voor het eerst uitgekomen boven de vier ton, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Gemiddeld wisselde een woning voor €410.000 van eigenaar.

Het aanbod aan woningen is schaars en de vraag groot. Hierdoor buitelen kopers over elkaar heen om die felbegeerde woning toch te kunnen bemachtigen. Dit alles heeft ertoe geleid dat de huizenprijzen in het afgelopen kwartaal met gemiddeld bijna 20% zijn opgelopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens de NVM is dat de grootste stijging sinds 1995, toen de metingen zijn gestart.

Slikken of stikken

Een belangrijke graadmeter om te checken of sprake is van een overspannen woningmarkt is de zogeheten krapte-indicator. Dit cijfer geeft weer uit hoeveel woningen een huizenkoper gemiddeld kan kiezen. In 2013, op het dieptepunt van de kredietcrisis, konden huizenkopers nog uit gemiddeld bijna 30 woningen kiezen. Wie een vrijstaande woning zocht, kon zelfs shoppen tussen 57 woningen.

Acht jaar later is het beeld radicaal omgeslgen. Potentiële huizenkopers hebben nu gemiddeld keuze uit nog maar 1,4 woningen, het laagste cijfer ooit. Vorig jaar waren dat nog 2,6 woningen. Vooral aan rijtjeshuizen is een schreeuwend tekort. Daar bedraagt de krapte-indicator 1,0 en is het dus feitelijk slikken of stikken.

Aanbod keldert met bijna 12%

Halverwege het tweede kwartaal stonden er volgens de NVM in totaal iets minder dan 15.500 woningen te koop, het laagste aantal sinds 1995 en 53% minder dan een jaar geleden. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 is het aanbod met bijna 12% afgenomen.

Van vrijstaande en 2-onder-1-kapwoningen stonden vorig kwartaal zelfs 60% minder exemplaren te koop dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij appartementen was de daling wat minder fors: 36% op jaarbasis.

Minder transacties

Het lagere aanbod zet ook het aantal transacties onder druk. In het tweede kwartaal zijn ongeveer 12% minder bestaande koophuizen verkocht dan een jaar eerder. In totaal verwisselden tussen april en juli 34.000 woningen van eigenaar.

Overbieden is de norm

Overbieden is inmiddels de norm geworden, want inmiddels wordt maar liefst 78% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. In het eerste kwartaal was dat nog circa 66%; een behoorlijk verschil dus.

Kopers worden geacht diep in de buidel te tasten. Gemiddeld wordt een huis 8,2% boven de vraagprijs verkocht. Bij tussenwoningen is dat zelfs meer dan 10%. Alleen bij vrijstaande woningen wordt minder fors overboden: gemiddeld 3,4%.

Huizen sneller verkocht

Dat de markt krap is, blijkt ook uit de verkooptijd van woningen. De kans dat u uw huis binnen een maand verkoopt, is gemiddeld bijna 70%. Dat het binnen drie maanden lukt is bijna zeker: een kans van 90%. Vijf jaar geleden was nog bij minder dan de helft van de woningen binnen drie maanden een nieuwe eigenaar gevonden.

Grootste prijsstijging bij vrijstaande huizen

De grootste prijsstijging zien we bij vrijstaande woningen. Daarvoor werd afgelopen kwartaal gemiddeld 23,4% meer neergeteld dan een jaar eerder. Bij twee-onder-één-kap-woningen was de procentuele toename het kleinst: 16,9%. Maar ook dit zit nog altijd ruim in de dubbele cijfers.

Hieronder vindt u de prijsontwikkeling per woningtype.

Woningtype
Gemiddelde verkoopprijs
Stijging op
jaarbasis
Stijging op
kwartaalbasis
Appartement €344.000 20,0% +5,4%
Tussenwoning €353.000 19,3% +7,2%
Hoekhuis €379.000 20,3% +8,0%
2-onder-1-kap €429.000 16,9% +8,7%
Vrijstaand €618.000 23,4% +7,7%
Gemiddeld €410.000 19,9% +7,1%

Bron: NVM

De prijs van een nieuwbouwhuis is overigens wat minder fors gestegen dan van een bestaande woning: met bijna 9% op jaarbasis. Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning moet u nu €450.000 neertellen. Vorig jaar was dit nog €403.000.

Amsterdam vlakt wat af

In Den Helder/Texel, Dordrecht en Noord-Limburg stegen de prijzen het minst hard, aldus de NVM. Aan de andere kant van het spectrum staan de stad Groningen, de kop van Overijssel en oost Friesland. Hier waren prijsstijgingen te zien tot wel 30% op jaarbasis.

In Amsterdam lijken de prijsstijgingen wat af te vlakken. Gemiddeld werd hier voor een woning 14% meer neergeteld dan een jaar geleden. Dat lijkt fors, maar vergeleken met Den Haag, Rotterdam en Utrecht is het bescheiden te noemen. In de andere drie grote steden stegen de prijzen namelijk gemiddeld met ruim 20%.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst