Nieuws

Plannen voor bouw nieuwe, duurzame stad in Flevoland

Vier marktpartijen, waaronder Heijmans, hebben aan minister Ollongren een plan aangeboden voor de bouw van Eemvallei Stad: een stad met 50.000 woningen.

Als het aan woningcorporatie de Alliantie, gebiedsontwikkelaars AM en Amvest en bouwbedrijf Heijmans ligt, verrijst er op korte termijn een duurzame nieuwe stad in de Flevopolder: Eemvallei Stad. De vier partijen bieden vandaag het plan aan minister Ollongren aan.

Het moet een duurzame stad worden, met veel groen, water, natuur, (stads)landbouw en een nieuwe OV-aansluiting (een busbaan richting Almere, Zeewolde, Amersfoort en Hilversum/Utrecht). 60% van de grond is bestemd voor natuur en (stads)landbouw.

Stadslandbouw

Naast landbouwgronden aan de randen van het gebied voorziet het plan ook in innovatieve (verticale) stadslandbouw. Het is de bedoeling dat een groot deel van het voedsel dat inwoners van Eemvallei Stad eten afkomstig is uit het gebied zelf. Een deel van het bosgebied levert hout voor de bouw van huizen in de stad.

Ook is er veel ruimte voor de opwekking van zonne- en windenergie: genoeg om 90.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien. Het gaat om een combinatie van windmolens met zonnepanelen op daken van woningen.

Het gebied beslaat 4.000 hectare en ligt vlakbij Almere.

Focus op starters en middengroepen

Eemvallei Stad moet woningen bieden die voor starters en middengroepen goed bereikbaar zijn en ruimte bieden aan een breed scala van leeftijden en doelgroepen, dus ook aan starters, een- en tweepersoonshuishoudens en ouderen. 30% van de woningen moet sociale huur worden.

Volgens de vier partijen zijn de ontwikkelkosten een stuk lager dan in binnenstedelijke gebieden.

Het plan moet een deel van de woningnood ledigen in de noordelijke Randstad.

De contouren van de plannen staan omschreven in dit document.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. 7 buitenbeursbeleggingen voor extra spreiding in uw portefeuille