Nieuws

Grootste stijging huizenprijzen in 20 jaar

Koopwoningen waren in april 11,5% duurder dan een jaar geleden.

Beeld: iStock

Bestaande koopwoningen waren in april 11,5% duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Het is volgens de rekenmeesters de grootste prijsstijging na mei 2001.

De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 362.525 euro. Op maandbasis is de gemiddelde huizenprijs wel gedaald. In maart kostte een gemiddelde koopwoning nog meer dan vier ton.

De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan, ondanks de uitbraak van de coronapandemie.

De huizenprijzen zitten inmiddels al bijna acht jaar jaar in de lift. De huizenprijsindex heeft afgelopen maand het hoogste niveau ooit bereikt. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met 63,5% opgelopen.

Iets meer huizen verkocht

Het aantal woningtransacties is op jaarbasis licht gestegen. In totaal wisselden in april 18.954 huizen van eigenaar: 0,5% meer dan vorig jaar.

Over de eerste vier maanden van dit jaar staat de teller op 85.581 wonintransacties. Dat is 21,5% meer dan in dezelfde periode van 2020.

De oplopende huizenprijzen zijn het gevolg van de krapte op de woningmarkt. De bouw loopt tot nu toe sterk achter bij de toenemende vraag naar woningen. In combinatie met de extreem lage hypotheekrentes, leidt dat tot dubbelcijferige prijstijgingen.

De kans is wel groot dat de woningnood de komende jaren zal afnemen. In alle verkiezingsprogramma's staat dat er 100.000 woningen per jaar bijgebouwd moeten worden, om de woningnood te verminderen. Het nieuwe kabinet zal daar dus geheid mee aan de slag gaan, ongeacht de signatuur.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. Daar gaan de huizenprijzen: 6% lager dan vorige kwartaal
  5. 7 buitenbeursbeleggingen voor extra spreiding in uw portefeuille