Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

'Groene datacentra zijn interessante vastgoedbelegging'

Volgens Pictet AM bieden energievriendelijke datacentra een aantrekkelijk alternatief voor vastgoedbeleggers.

Voor vastgoedbeleggers is het puzzelen. Het winkelsegment liep al jaren slecht en de lockdowns hebben het er niet beter op gemaakt. Door de coronapandemie komen daar de kantoren bij. Alles op logistiek en woningen zetten, is nogal link. Maar volgens Pictet AM is er een aantrekkelijk alternatief: energievriendelijke datacentra, zo schrijft IEX Profs.

Overal in de wereld verrijzen datacenters. Ze spelen in op de sterke toename van het dataverkeer, als gevolg van het stijgende internetgebruik en emailverkeer en de miljoenen WhatsApp-berichten, tweets, TiKTok- en YouTube-filmpjes die worden gedeeld en bekeken. Met de opkomst van de 5G-technologie zal de rek er voorlopig nog niet uit zijn.

Zsolt Kohalmi, hoofd vastgoed en lid van de Raad van Bestuur bij Pictet Asset Management, verwacht dat alleen al in Europa de markt voor datacenter tussen 2020 en 2024 zal groeien met 71 miljard dollar. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van 15%. Dat biedt volgens hem unieke mogelijkheden voor vastgoedbeleggers, die staan te springen om activa met sterke economische vooruitzichten.

Hoog huurrendement en indexatie

Het basisrendement is zeker niet slecht met een huuropbrengst van 5% tot 7% voor Europese toplocaties. Er is bovendien bijna altijd sprake van indexatie voor de inflatie. Met andere woorden, al zou de inflatie naar 10% gaan, dan is er nog geen vuiltje aan de lucht, want de huren stijgen even hard mee.

Er zit wel een ander probleem aan datacentra. Ze zijn absoluut niet milieuvriendelijk. Het zijn energievreters en de warmte die vrijkomt wordt vaak niet benut.

ESG speelt belangrijke rol

“Tegen 2025 zouden datacentra volgens de Zweedse onderzoeker Anders Andrae 20% van het wereldwijde energieverbruik en 5,5% van de CO2-voetafdruk kunnen uitmaken”, schrijft Kohalmi.

Het is duidelijk dat een belegger die iets geeft om het milieu en de opwarming van de aarde daar niet zomaar in kan beleggen zonder dat er iets verandert. Maar volgens Pictet zijn daar voldoende mogelijkheden voor.

Kunstmatige intelligentie

De eerste stap is het optimaliseren van de data-infrastructuur, zo stelt Kohalmi. “De technologie die in datacentra wordt ondergebracht, kan efficiënter worden gemaakt door bijvoorbeeld microservers te installeren of door kunstmatige intelligentie in te zetten om het gebruik van servers en energie te optimaliseren.”

Een tweede stap is het groener maken van de gebouwen. Zo zouden datacentra vooral in het noorden van Europa kunnen worden neergezet. Een koud klimaat helpt het energieverbruik te verminderen, doordat de meeste energie wordt gebruikt voor koeling van de machines.

Kohalmi: “Het is geen toeval dat de investeringen in datacentra in Scandinavië tussen 2018 en 2025 naar verwachting bijna zullen verdubbelen. Cruciaal is dat de regio waar de datacentra komen goed uitgerust zijn met supersnelle glasvezelnetwerken – de snelwegen van de digitale wereld.”

Geschikte locaties schaars

Tenslotte is het uiteraard de bedoeling dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van groene energie, zoals energie uit wind, zon en waterkracht. Verder kan isolatie helpen het stroomverbruik te reduceren. Hetzelfde geldt voor het hergebruik van warmte voor bijvoorbeeld stadsverwarming of het op temperatuur houden van tuinbouwkassen.

Kohalmi ziet nu al een groot tekort aan locaties die aan alle bovenstaande voorwaarden voldoen. Dat zal de komende jaren alleen maar meer worden. Het is volgens hem daarom zaak er vroeg bij te zijn. "Hoe dan ook, het blijft een pijlsnel groeiende markt, vergelijkbaar met de logistieke centra door de bloei van de online-handel."

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober