Nieuws

UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen

De tophuren in de retailsector staan eveneens onder druk.

De huren van kantoren op A-locaties hebben nauwelijks te lijden gehad onder het coronajaar, maar ook hier zullen de prijzen onherroepelijk kelderen. Dat schrijft Gunnar Herm, vastgoedstrateeg bij UBS Asset Management in zijn laatste Europese vastgoedoutlook.

Ondanks het economisch herstel in het derde kwartaal blijft de situatie op de Europese vastgoedmarkt somber, volgens Herm. De vraag naar vastgoedbeleggingen is matig, met uitzondering van de logistiek vastgoed. De beleggingsvolumes daalden, omdat beleggers gebouwen niet kunnen bezoeken en nerveus zijn over de marktvooruitzichten. Herm verwacht dan ook dat 2020 zwak zal eindigen.

Kantoren: Huren op A-locaties zullen ook dalen

De coronapandemie heeft een grote impact op de vastgoedmarkt en de vraag van huurders. Kantoren op A-locaties weten tot nu toe aardig overeind te blijven, maar de sector kampt nu wel met uitbreidingsplannen die op de lange baan worden geschoven. Ook beginnen bedrijven zich af te vragen of ze in de toekomst überhaupt nog wel kantoorruimte nodig hebben, nu werknemers op grote schaal gewend zijn aan thuiswerken.

"Het topsegment van de markt heeft zich goed door de crisis heengeslagen, en het aanbod op A-locaties blijkt vooralsnog laag, waardoor de huurprijzen stabiel bleven. Maar het is een kwestie van tijd voordat ook op A-locaties de huurprijzen zullen dalen", voorspelt Herm.

Hij wijst erop dat de huren in de eurozone in het derde kwartaal op jaarbasis met 1,9% zijn gestegen, maar op kwartaalbasis met 0,4% zijn gedaald. "Dat duidt op een duidelijke verschuiving in het tempo”, aldus Herm.

Hij verwacht een grotere tweedeling tussen toplocaties en het segment daaronder. Bedrijven zullen nog steeds een hoofdkantoor nodig hebben, maar mogelijk wel snoeien in het verdere kantorenbestand, waarbij personeel van die kantoren worden overgeplaatst naar het hoofdkantoor of meer vanuit huis zullen werken.

Detailhandel: Huren onder druk door lagere bezoekersaantallen

Hoewel bepaalde categorieën van de detailhandel van de crisis hebben geprofiteerd - zoals doe-het-zelf-zaken en supermarkten – nemen de bezoekersaantallen in de winkelstraten af, schrijft Herm. “Niet alleen door lockdownmaatregelen van de overheid, maar ook door faillissementen neemt het aantal winkelsluitingen toe."

Hij noemt als voorbeeld Inditex, de eigenaar van kledingketen Zara, die onlangs aankondigde tegen het einde van 2021 wereldwijd 1200 van zijn 7200 winkels te sluiten. Dergelijke sluitingen hebben volgens Herm een enorme impact op winkelstraten en -centra.

Warenhuizen kampen door de lockdown met een daling van de verkoop van schoenen en kleding. Als gevolg daarvan zijn de zogenoemde prime rents, ofwel de tophuurprijzen, in slechts drie maanden tijd met 4% gedaald, aldus Herm.

Logistiek & Industrie: Flinke groei

Volgens Herm heeft de industriële en logistieke vastgoedsector daarentegen juist enorm geprofiteerd van de pandemie, omdat e-commerce in de lift zat en veel bedrijven een deel van hun productie terug naar eigen bodem hebben gehaald.

De vraag naar logistieke centra is in heel Europa dan ook explosief gestegen. Dit heeft in het derde kwartaal geleid tot een forse groei van de huurprijzen met 2,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meeste vastgoedexperts verwachten dat deze positieve tendens voorlopig nog wel zal aanhouden.

Herm ziet een interessant groeigebied in de online-boodschappenmarkt, dat voorheen als nichegebied van e-commerce werd beschouwd. “Het aandeel consumenten dat online boodschappen deed is in de VS gestegen van 7-8% voor corona tot 23% nu. Europa zal waarschijnlijk een gelijke groei meemaken, aangezien consumenten steeds meer vertrouwen hebben in online boodschappendiensten en deze aanbieders steeds innovatiever en datagestuurder worden.”

... en meer in trek bij beleggers

Volgens Herm is de logistieke sector het afgelopen decennium gedraaid van een groezelige, oninteressante sector naar een lieveling van beleggers. “Voor de pandemie werd logistiek snel als te duur bestempeld, vooral in noordelijke kernmarkten als Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en onlangs ook Frankrijk. Maar dit is weer van tafel geveegd.” Hoewel het einde van de run op de sector lijkt te naderen, heeft de pandemie de sector wel nieuwe kracht gegeven, aldus Herm.

Hieronder staat de ontwikkeling van de huurprijzen in het topsegment per vastgoedsector:

Lees ook: 'Logistiek vastgoed steeds meer in de stad geconcentreerd'

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober