Nieuws

Helft ondernemers leent liever bij kleine partij dan bij bank

Vooral bij jonge ondernemers doen liever zaken met kleine kredietverstrekkers.

49% van de Nederlandse ondernemers klopt voor financiering liever aan bij een kleine kredietverstrekker dan een grote bank. Dat blijkt uit onderzoek van MKB-verstrekker Caple onder 368 bedrijven met minimaal tien medewerkers, uitgevoerd door Markteffect.

Vooral bij jonge ondernemers (tot 35 jaar) verdienen kleine partijen de voorkeur: bij 65% van hen hebben deze een streepje voor ten opzichte van de grootbanken.

59% van de ondervraagden geeft aan minder snel een kredietaanvraag te doen bij een bank dan tien jaar geleden. Dit geldt vooral voor de wat kleinere bedrijven.

"Het aanbod van kredietverstrekkers is de afgelopen tien jaar toegenomen. Naast (de groot) banken kunnen MKB-ondernemers voor hun kredietaanvragen tot een miljoen euro tegenwoordig net zo goed terecht bij kleine (vaak alternatieve) financiers", zegt Michiel Slinkert, managing partner bij Caple. Die groei aan keuzemogelijkheden komt volgens hem het ondernemersklimaat ten goede.

Generatieverschil

Er lijkt wel sprake te zijn van een generatieverschil wat betreft het vertrouwen in online kredietverstrekkers. Slechts 4% van de ondernemers boven de 65 jaar heeft vertrouwen in online kredietverstrekkers. Bij jonge ondernemers is dat een stuk hoger: 59%.

38% van de ondernemers zegt meer vertrouwen te hebben in kleine kredietverstrekkers dan in grote banken. Bij bedrijven met 25 tot en met 50 medewerkers is het zelfs meer dan de helft. Slinkert schrijft dit toe aan een verschil in dienstverlening: kleine partijen zouden snel maatwerk kunnen leveren, terwijl ondernemers bij sommige grote banken wel zes tot acht weken moeten wachten op witte rook als ze een kredietvraag hebben gedaan.

Betrouwbaarheid partijen lastig in te schatten

Maar liefst 34% van de ondernemers zegt niet te weten waar ze op moeten letten om te bepalen of een kredietverstrekker betrouwbaar is of niet. Bij wat kleinere bedrijven (met 10 tot 25 medewerkers) is dat zelfs 41%. 32% van de ondervraagde ondernemers is naar eigen zeggen weleens in financiële problemen gekomen omdat niet alles duidelijk was bij de kredietaanvraag. Dit overkomt vooral jonge ondernemers.

 

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.