Nieuws

Fastned verdrievoudigt omzet

De exploitant van snellaadstations voor elektrische auto's heeft de voorlopige kwartaalcijfers Q4 2018 gepubliceerd.

Fastned beleefde in het vierde kwartaal van 2018 een flinke groeiversnelling. In de laatste drie maanden van het jaar leverde Fastned meer stroom dan in heel 2017, schrijft het bedrijf bij hun voorlopige cijfers. De officiële, door de accountant gecontroleerde jaarcijfers, komen in april. 

Goede voorbereiding

Door tijdige investeringen in netaansluitingen en stations was Fastned goed voorbereid op de snelle toename van het aantal elektrische auto’s op haar stations. Fastned verwacht dat in 2019 populaire EVs als de Jaguar I-PACE en de Tesla Model 3 gaan leiden tot een verdere groei van de vraag naar snelladen.

Dit zijn de cijfers zoals nu gemeten: 

  • Afzet: 1.142 MWh (+215% t.o.v. Q4 2017)
  • Omzet: 524.051 euro (+211% t.o.v. Q4 2017)
  • Aantal actieve klanten: 17.923 (+185% t.o.v. Q4 2017)

Mijlpalen

Bij de voorlopge jaarcijfers rapporteerde Fastned ook weer een aantal mooie mijlpalen. Zo groeide het bedrijf opnieuw sneller dan de markt. Het aantal elektrische auto’s verdubbelde, terwijl de afzet van Fastned verdrievoudigde. Een knappe prestatie. 

In totaal had Fastned eind december 85 stations operationeel. Inmiddels kan er op 23 van deze stations met maximaal 175 kW geladen worden en zijn ze voorbereid op de komst van 350 kW laden. Ter vergelijking: 350kW is ongeveer 100 keer sneller dan thuis. In december verzorgde Fastned 30.586 laadsessies, schrijft het bedrijf. 

Andere Q4-mijlpalen waren: 

  • Het eerste Fastned supermarktstation bij de Albert Heijn XL in Tilburg.
  • Opening van zes stations in Duitsland. In totaal zijn er nu acht stations operationeel in Duitsland.
  • Door toenemende vraag naar snelladen is Fastned begonnen met bijplaatsen van extra snelladers op haar stations om de capaciteit uit te breiden.

2019 en verder

Verder is er ook veel voorbereidend werk verzet voor de bouw van een serie snellaadstations in Nederland, Duitsland en het VK in het eerste half jaar van 2019. Ook dit jaar wordt er uitbreiding van de capaciteit verwacht. 

De missie van Fastned is het versnellen van de transitie naar elektrisch rijden. Om dit te realiseren bouwt Fastned een Europees netwerk van snellaadstations waar alle elektrische auto’s snel kunnen opladen.

Eind oktober haalde Fastned ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties. Toch zijn er ook zorgen uitgesproken over de balans van Fastned. Positieve kwartalen ten spijt, de rentelasten waren vorig jaar drie keer hoger dan de omzet over het afgelopen jaar.

Dat is zonder de laatste emissierondes erbij. De lasten die het bedrijf moet dragen worden daarmee erg hoog, en het risico ook. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.