Nieuws

NLC start pre-seed healthtech investeringsfonds

Fonds voor veelbelovende healthtech ventures biedt patiënten nieuw perspectief.

Healthtech venture builder NLC lanceert met NLC Capital het allereerste private pre-seed investeringsfonds dat zal investeren in healthtech ventures. Hierdoor zullen veelbelovende zorginnovaties afkomstig van onderzoeksinstituten en bedrijven uit binnen- en buitenland de kans krijgen zich door te ontwikkelen tot nieuwe technologieën en behandelingen voor patiënten. 

Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. Op dit moment bereikt meer dan 95% van alle zorginnovaties nooit de patiënt. De reden is dat veel startups zonder investering de Valley of Death, het moment van start tot aan het moment van de eerste omzet, veelal niet overleven, ondanks de meerwaarde die de innovaties de patiënt zullen leveren.

Ook overheid erkent probleem

Eerder dit jaar erkende ook minister van Medische Zorg Bruno Bruins dat het te vaak gebeurt dat goede zorgideeën blijven steken in de ontwikkelfase en niet bij de patiënt terechtkomen, mede door uitblijvende investeringen.

Alhoewel het totale investeringsvolume in de zorg stijgt, is er een verschuiving van investeringen in zorginnovaties die zich in een zogenaamde pre-seed en seed fase bevinden, naar investeringen in bedrijven die zich al in een veel verder gevormd stadium bevinden. Hierdoor ontstaat voor startups een structureel kapitaaltekort.

Kredietmarkt blijft achter

Dat Nederland een slecht functionerende kredietmarkt heeft voor startende bedrijven blijkt ook uit de afgelopen zomer gepubliceerde ranglijst voor innovatieve landen. Op het functioneren van de kredietmarkt voor bedrijven scoorden maar liefst 87 landen beter dan Nederland.

NLC Capital springt nu als eerste private fonds in het gat van deze funding gap. Vanwege de oprichting door en samenwerking met healthtech venture builder NLC is het fonds in staat in deze pre-seed fase te opereren, waar andere fondsen het vaak afleggen vanwege de hoge transactiekosten van relatief kleine investeringen.

Het fonds zal in het eerste kwartaal van 2019 worden gelanceerd en zal een grootte hebben van minimaal 20 miljoen euro. Jack van Lint, Fondsmanager van NLC Capital: "Met dit fonds zijn we in staat om in de door NLC opgerichte healthtech ventures, zoals Concord Neonatal, MindAffect en NicoLab en nog vele andere nieuw te bouwen ventures, te investeren. Hierdoor kunnen we deze healthtech innovaties naar de patiënten brengen om het verschil te maken."

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.