Nieuws

AFM: weinig cryptobeleggers in problemen bij koersval

De Nederlandse cryptobezitters blijken over het algemeen beheerst om te gaan met crypto’s en ICO’s (Initial Coin Offerings). Slechts 1% van de investeerders komt daadwerkelijk in de problemen bij een koersval. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder cryptobezitters.

Nederlandse cryptobeleggers blijken over het algemeen beheerst om te gaan met cryptomunten en ICO’s (Initial Coin Offerings). Slechts 1% van hen komt daadwerkelijk in problemen bij een koersval. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder cryptobezitters.

Uit het onderzoek blijkt dat cryptobeleggers een ander profiel hebben dan traditionele beleggers. De gemiddelde cryptoinvesteerder is relatief jong en heeft geen ervaring met andere beleggingen. Maar liefst 60% heeft geen andere ervaring met beleggen in aandelen of obligaties.

Cryptokoorts

De belangrijkste reden om in crypto’s te stappen is geld verdienen. Deze motivatie verschuift door de tijd. Latere instappers zitten er vaker in voor de snelle winst en omdat vrienden en bekenden ook in crypto’s zitten. Dit bevestigt het beeld dat de ‘cryptokoorts’ is toegeslagen.

In 2017 hebben cryptomunten een grote opmars gemaakt. De marktkapitalisatie steeg van 20 miljard dollar begin 2017 tot meer dan 800 miljard dollar begin 2018. Met deze opmars zijn ook veel consumenten ingestapt. In januari 2018 waren er bijna 500.000 Nederlandse huishoudens met een belegging in cryptomunten. De AFM spreekt in het rapport overigens over crypto’s, in plaats van over cryptocurrencies of virtuele valuta, omdat deze geen alternatief zijn voor bestaande valuta.

Financiële zeepbel

De snelle opmars vertoonde kenmerken van een financiële zeepbel, waar de AFM voor heeft gewaarschuwd. De eerste waarschuwing kwam in juni 2017 en in november van dat jaar volgde een tweede. Deze waarschuwingen zijn goed bekend: 80% van de consumenten met crypto’s gaf aan ervan op de hoogte te zijn.

Zorgen over jongeren

De AFM maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat consumenten zonder zich erin te verdiepen en met onverantwoorde bedragen in crypto’s stappen. Dit blijkt echter vooralsnog mee te vallen. De geïnvesteerde bedragen zijn beperkt (69% investeert minder dan 1.000 euro) en slechts 2% van de respondenten geeft aan met geleend geld crypto’s te hebben aangeschaft.

Een minderheid investeert in Initial Coin Offerings (ICO's). Niet meer dan 10% van de cryptoinvesteerders heeft wel eens aan een crypto-uitgifte deelgenomen; 6% van hen heeft aan één ICO deelgenomen en 4% aan meerdere ICO's.

Wel lijkt de risicoinschatting van ICO-investeerders lager te liggen dan de praktijk rechtvaardigt. Met betrekking tot ICO's maakt de AFM zich in Europees verband hard voor regelgeving op dit gebied.

Loterij

De AFM concludeert dat de opkomst van de crypto’s spectaculair is, maar vooralsnog niet zorgwekkend is. De bedragen die worden ingelegd in combinatie met het sterke risicobewustzijn van de volatiliteit van de markt suggereren dat de investering van de Nederlandse consument in crypto's eerder is te vergelijken met deelname aan een loterij dan met sparen of beleggen. "Men hoopt met een klein bedrag een klap te maken, en steekt zich niet in de schulden om crypto’s aan te schaffen."

Risico's

Desalniettemin is er voor de AFM voldoende aanleiding om de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden. De markt vertoont volgens de beurswaakhond kenmerken van een klassieke bubbel. Ook zijn crypto’s kwetsbaar voor cybercrime, vanwege hun virtuele karakter. Het is mogelijk dat kwaadwillenden door een hack toegang krijgen tot uw wallet, waardoor u crypto’s kunt verliezen.

Ook als u het wachtwoord verliest van je digitale wallet, is deze op geen enkele manier meer toegankelijk. Dit betekent dat u de crypto’s voorgoed kwijt bent.

Verder is in veel crypto's maar weinig handel. Dit maakt ze kwetsbaar voor koersmanipulatie, bijvoorbeeld door kunstmatige opdrijving van de prijs.

De AFM raadt consumenten daarom af om te investeren in crypto’s, vanwege de grote risico’s en het feit dat de meeste crypto’s buiten het toezicht vallen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.