Nieuws

NPEX krijgt MTF-vergunning van AFM

Na een handelsstop van enkele maanden is het platform klaar voor verdere groei.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan NPEX, als eerste in Nederland op basis van MiFID II, een MTF-vergunning verleend. NPEX voldoet daarmee aan de strenge MiFID II vereisten, daarom mag de secundaire handel vanaf 12 april weer van start. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht.

NPEX is daarmee klaar voor verdere groei. Via de MKB-beurs NPEX kunnen beleggers rechtstreeks investeren in het mkb en het mkb kan groeifinanciering ophalen door het uitgeven van aandelen of obligaties.

Het niet beursgenoteerde handelsplatform werd in 2008 opgestart om kleine en middelgrote bedrijven de mogelijkheid te bieden om tussen de 1 en 15 miljoen euro groeikapitaal op te halen.

Aangesloten bij Euroclear

Daarnaast is NPEX ook een aangesloten instelling bij Euroclear Nederland geworden. Dit betekent dat de effecten die NPEX als aangesloten instelling voor u bewaart, wettelijk beschermd zijn en daarmee de best mogelijke bescherming voor u biedt.

Euroclear is een financiële dienstverlener gespecialiseerd in de afwikkeling van effectentransacties en het bewaren van deze effecten. Afgelopen jaar heeft NPEX een record van 32 miljoen euro aan emissies weten te plaatsen.

In de eerste zes maanden van 2017 investeerden beleggers samen al 23,5 miljoen euro in tien Nederlandse MKB-ondernemingen. Met de stijging van het geïnvesteerde vermogen heeft NPEX een totaal verhandelbaar vermogen van ruim 475 miljoen euro bereikt.

Belangrijkste wijzigingen voor beleggers

Nu de MTF-vergunning is verkregen kan de secundaire handel vanaf donderdag 12 april 2018 weer van start gaan. Orders inleggen kan weer vanaf maandag 9 april 2018.

Toch zijn er een aantal belangrijke wijzigingen voor beleggers via NPEX. De belangrijkste wijzigingen voor u als belegger zijn:

  • Er moet een kennis- en ervaringstoets af worden gelegd om te kunnen beleggen via NPEX.
  • Er kan tot twee dagen van tevoren een nieuwe verkooporder in worden gelegd voor het volgende handelsmoment.
  • Bij het doen van een aankoop moet er 100% van het transactiebedrag, inclusief de kosten, op de NPEX-rekening beschikbaar zijn, zodat NPEX een mogelijke transactie op dezelfde donderdag kan afwikkelen (T+0).
  • Bij het accepteren van een bod onder de vraagprijs, dan moet dat binnen 24 uur na aflopen van de biedtermijn via de online NPEX-rekening.
  • NPEX heeft een nieuw reglement, welke is aangepast aan MiFID II. Deze is hier beschikbaar op de NPEX-website.

NPEX heeft op dit moment een pijplijn van bedrijven die komend kwartaal aandelen en obligaties willen uitgeven voor meer dan 20 miljoen euro.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Noodlijdend Bux gered door ABN Amro
  2. Driewielermaker Carver zoekt nieuwe financiering