Nieuws

Overnameprijzen blijven stijgen

In het afgelopen half jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlands MKB-bedrijf wederom gestegen.

In het afgelopen half jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlands MKB-bedrijf wederom gestegen. Gemiddeld wordt een MKB-bedrijf op dit moment voor 4,9 keer de brutowinst (ebitda) verkocht. Dat blijkt uit de Brookz Overname Barometer. 

In de eerste helft van 2017 was dit nog tegen 4,8 keer de brutowinst. Overnameplatform Brookz doet het periodiek onderzoek naar cijfers en trends in de overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 216 fusie- & overname-advieskantoren (ca. 900 adviseurs) die samen meer dan 90% van de MKB-overnamemarkt vertegenwoordigen (bedrijven met een omzet tussen de 0,5 en 25 miljoen euro).

Digitaal doet het goed

Een belangrijke trend is dat IT en online bedrijven momenteel populair zijn. Daar worden op dit moment ook de hoogste prijzen voor betaald. Bedrijven in de sector IT & Online worden gemiddeld voor 6,1 keer de brutowinst verkocht. 

Andere sectoren met hoge verkoopprijzen zijn Gezondheidszorg & Farmacie (6,0 keer de brutowinst) en Groothandel (5,65 keer de brutowinst). Sectoren waar gemiddeld de laagste overnameprijzen worden betaald zijn Horeca, Toerisme & Recreatie (4,0 keer de brutowinst), Automotive, Transport & Logistiek (3,75 keer de brutowinst) en de Detailhandel (3,65 keer de brutowinst).

Uit het onderzoek bleek dat 39% van de transacties in de afgelopen zes maanden een dealwaarde had van minder dan 2,5 miljoen euro. 42% heeft een dealwaarde tussen de 2,5 en 10 miljoen euro en 19% betrof het segment boven de 10 miljoen euro. In vergelijking met de eerste helft van 2017 is het aantal bedrijven met meer dan 5 miljoen dealwaarde met 8% toegenomen, schrijft Brookz in een persbericht. 

De toekomst

De vooruitzichten voor de eerste helft van 2018 zijn positief: circa 90% van de overnameadvies-kantoren verwacht dat de MKB-overnamemarkt de komende zes maanden stabiel zal blijven of verder aan zal trekken. Een minderheid van circa 10% verwacht dat de markt gaat verslechteren.

Uitgedrukt in een rapportcijfer geven de overnameadvieskantoren een 8,0 voor het verwachte overnameklimaat in de eerste helft van 2018. Dit is het hoogst gemeten rapportcijfer sinds de eerste Overname Barometer begin 2015.

Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en verantwoordelijk voor de Overname Barometer, zullen de verkoopprijzen van bedrijven voorlopig nog blijven stijgen: “Het aantal transacties is in het afgelopen half jaar met maar liefst 11% gestegen. Desondanks is de vraag naar bedrijven nog steeds veel groter dan het aanbod.”

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.