Nieuws

Fintech groeit steeds sneller in Nederland

Er is een sterke groei van fintech ondernemingen in Nederland volgens de nieuwe Dutch Fintech Infographic.

Er is een sterke groei van fintech ondernemingen in Nederland volgens de nieuwe Dutch Fintech Infographic, die onlangs werd gepresenteerd. Dit is de vierde, geactualiseerde versie die gemaakt is door Holland FinTech. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. 

Bekijk de infographic hier. 

Er zijn meer dan 430 partijen actief op de Nederlandse fintech markt, een kwart meer dan een jaar eerder. Er zijn dit jaar meer dan 100 bedrijven bijgekomen. De grootste groei was te zien in de sectoren online betalen, identificatie en beveiligingsoplossingen.

Positief voor Nederland

Deze groei is positief voor de concurrentiepositie van Nederland. De vele innovatieve partijen die actief zijn, brengen ook vernieuwende proposities naar de markt. Hierdoor kan Nederland zich steeds meer onderscheiden.

Dat zegt ook Don Ginsel, CEO van Holland FinTech: “Nederland zet zich met FinTech steeds beter op de kaart en versterkt haar positie verder als hub voor digitale innovatie. Dat biedt voor consumenten een diverser aanbod van financiële diensten en voor bedrijven betere (internationale) ondernemingsmogelijkheden.”

Maar die innovatie gaat verder dan alleen fintech, Verschillende specialismen binnen deze sector zijn bijvoorbeeld InsurTech (Insurance Technology), RegTech (Regulatory Technology) en PensionTech (Pension Technology).

Belangrijke thema’s

Waar fintech startups eerst vooral als disruptief werden gezien, zoeken zij vaker de samenwerking met grotere financiële instellingen op. Daarnaast lanceren grotere spelers ook eigen initiatieven, zoals bijvoorbeeld PEAKS (Rabobank), Gappie (NN) of Kandoor (APG).

Andere belangrijke thema’s zijn bijvoorbeeld digitalisering, automatisering, robotisering en regulatie. Regelgeving speelt een belangrijke rol. De nieuwe (Europese) wetgeving zoals PSD2 of de nieuwe privacyrichtlijn (AVG) en beleggingsrichtlijn MIFID2 zorgen voor versnelling van innovatie.

Ook nieuwe technologieën en toenemend gebruik van smartphones voor financiële diensten zorgen voor vernieuwing in de sector.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.