Nieuws

Hanzevast sluit miljoenendeal met Boskalis

Boskalis neemt voor 36 miljoen euro een geavanceerd schip over.

Beleggingsaanbieder Hanzevast heeft een miljoenendeal afgerond met maritiem dienstverlener Boskalis, waarbij laatstgenoemde voor 36 miljoen euro een geavanceerd schip heeft overgenomen van Hanzevast. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht.

Het schip de Constructor is een duikondersteuningsvaartuig ook wel diving support vessel genoemd. Dit type vaartuig wordt ingezet bij onder- en bovenwater werkzaamheden voor de offshore-industrie. Het schip werd al sinds 2011 verhuurd aan Boskalis.

Hanzevast heeft het schip in 2008 laten bouwen bij de Niigata Shipbuilding in Japan. De Constructor beschikt over uiterst moderne apparatuur. Het kan met een lengte van 76 meter, breedte van 18 meter en diepgang van 4,5 meter zowel grote boorplatforms als kleine installaties in de Noordzee bedienen. 

Makkelijker voor duikers

De commerciële inzet van diving support vessels is ontstaan door de toenemende vraag naar het uitvoeren van duikwerkzaamheden bij olieboorplatforms. Voordien werden duikwerkzaamheden voornamelijk vanaf de platforms zelf gedaan of via mobiele installaties.

Sinds 1960 zijn de gespecialiseerde vaartuigen van vitaal belang geworden voor beroepsduikers. De geavanceerde technologieën aan boord van deze schepen verhogen de productiviteit van de duikers en verlagen de risico’s.

Een voorbeeld hiervan is het doorgaans aanwezige saturation diving system. Dit speciale duikersverblijf maakt het mogelijk dat de duikers voor een periode van maximaal 28 dagen bovenwater kunnen leven onder dezelfde druk als op de zeebodem.

Hierdoor is langdurige decompressie na een duik niet meer noodzakelijk om decompressieziekte te voorkomen. Duikers kunnen zo gedurende een lange periode efficiënter werken zonder de risico’s van de herhaalde decompressie.

Verkoop

Het schip was eigendom van een investeringsfonds van Hanzevast. Met de verkoop van het schip wordt dit negen jaar oude investeringsfonds tevens beëindigd. Hanzevast directeur Gijs Elting is dan ook tevreden met het resultaat.

“Het schip was tot 2020 vastgelegd bij Boskalis en heeft daar altijd goed gevaren. De wens van Boskalis om het in eigendom te krijgen benadrukt de kwaliteit van de het schip. Voor de 240 particuliere beleggers betekent dit een goede afsluiting van hun investering", zegt de directeur. De hoogte van het daadwerkelijke rendement wordt later gepubliceerd als onderdeel van het beëindigingsverslag van het fonds.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.