Nieuws

Fintech startups doen het goed in KW2

In het tweede kwartaal van 2017 werd er voor een bedrag van 8,6 miljard dollar in Fintech gestoken.

Volgens onderzoek van KPMG werd er in KW2 wereldwijd flink geïnvesteerd in technologische innovatie in de financiële sector. In het tweede kwartaal van 2017 werd er voor een bedrag van 8,6 miljard dollar in Fintech gestoken.

Dat schrijft Investormatch in een artikel. Fintech telt voor 21% van de totale investeringen in de eerste helft van 2017, dat is 4% meer ten opzichte van de eerste helft van 2016.

Verschuivingen per continent

In Europa was er een toename van 880 miljoen dollar in KW1 2017 naar 2 miljard dollar in KW2, terwijl het aantal transacties daalde van 100 tot 90. Daarmee kan het opvallend genoemd worden dat in Europa dit jaar tot nu toe gemiddeld veel meer geld geïnvesteerd wordt in startups in een latere fase.

De gemiddelde investering in 2017 is op dit moment 15,9 miljoen dollar terwijl dit in 2016 op 10,2 miljoen dollar uitkwam. In de Verenigde Staten is sprake van een tegenovergestelde tendens. Daar daalde de gemiddelde investering in startups in een latere fase van 22 miljoen dollar in 2016 naar 10 miljoen dollar in het eerste half jaar van 2017.

Ook de Europese investeringen in startups in een vroegere fase zijn opvallend met een stijging van de gemiddelde investering van 3,5 miljoen dollar naar 5,4 miljoen dollar.

Insurtech, goed toekomstperspectief

In Europa namen met name de investeringen in insurtech enorm toe. Dit is technologische vernieuwing in de verzekeringssector. Ondanks dat de verzekeringsmarkt in Europa relatief gefragmenteerd is, wordt verwacht dat investeringen in beginnende startups hier zullen toenemen. 

De verwachting is dat de fintech-investeringen in Europa de rest van 2017 op hoog niveau zullen blijven. Door de komst van de Payment Service Directive 2 en de invoering van de EU General Data Protection Regulation, zal de belangstelling voor regtech en open banking-platformen waarschijnlijk toenemen.

Daarnaast blijven de ontwikkeling rondom de Brexit belangrijk om in de gaten te houden. De uiteindelijke uitkomst zal een grote impact hebben voor de regelgeving waarmee bedrijven te maken hebben. Naast de veelbesproken negatieve gevolgen zullen deze veranderingen ook nieuwe mogelijkheden bieden voor technologische vernieuwing in de financiële sector.

Lees het hele artikel op Investormatch

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.