Nieuws

"Duurzaam vastgoed heeft de toekomst"

De duurzaamheidstrein in de vastgoedsector is in beweging gekomen en wint geleidelijk aan snelheid.

De duurzaamheidstrein in de vastgoedsector is in beweging gekomen en wint geleidelijk aan snelheid. Dit stelt hoofd real estate & public sector clients Rutger Schuur van ABN AMRO.

Toch is er volgens Schuur nog teveel commercieel vastgoed met een matig tot slecht energielabel. Ondernemingen met commercieel vastgoed in beheer zouden klimaatverandering betwisten of de terugverdientijd van een investering te lang vinden. Deze gedachte moet volgens Schuur veranderen. “Verduurzaming is niet alleen belangrijk voor het milieu, ook om economische redenen is het de juiste stap. Het raakt je cashflow immers direct”, aldus de vastgoeddeskundige van ABN AMRO. “Duurzaam vastgoed is waardebestendig en levert een hoger rendement op, voor beleggers én maatschappij.”

Volgens Schuur komt dit doordat deze objecten beter verhuurbaar en couranter zijn. Bovendien zou verduurzaming niet langer vrijblijvend zijn, maar ook essentieel. “Vanaf 2023 moeten kantoorpanden wettelijk minimaal een C-label hebben, in 2030 zelfs een A-label.”

En het verduurzamen van vastgoed zou helemaal niet hoogdrempelig hoeven zijn, zo stelt ABN AMRO. Zo zouden “kleine duurzaamheidsinterventies” als LED-verlichting, het goed inregelen van installaties, een jonge CV-ketel en isolatie van dak en gevel al een grote impact hebben. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus