Nieuws

IMF wil meer toezicht beleggingsfondsen

Het Internationaal Monetair Fonds wil dat het toezicht op ‘simpele’ beleggingsfondsen wordt aangescherpt.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat het toezicht op ‘simpele’ beleggingsfondsen wordt aangescherpt. Deze fondsen kunnen een risico zijn voor het financiële systeem. Dit staat in een voorpublicatie van het rapport Global Financial Stability Report, zo meldt het FD.

Simpele beleggingsfondsen worden gekenmerkt door de lage drempel om geld te beleggen. Er is geen grote hefboom en beleggers kunnen makkelijk in- en uitstappen. Dit laatste kan volgens het IMF ervoor zorgen dat effectenmarkten destabiliseren, waardoor het financiële systeem uit balans raakt.

Het IMF waarschuwt vooral voor fondsen die beleggen in obligaties van opkomende economieën. Omdat daar nog relatief weinig in wordt gehandeld, moeten de obligaties tegen bodemprijzen worden verkocht als beleggers massaal uit de markt willen. Dat brengt prijsschokken met zich mee die kunnen overslaan naar andere markten.

Als het aan het IMF ligt moet het moeilijker worden voor beleggers om uit de beleggingsfondsen te stappen.     

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.