Nieuws

Veel animo stimuleringsmaatregel film

Het Nederlands Filmfonds heeft 37 aanvragen ontvangen voor de nieuwe stimuleringsmaatregel voor filmproducties.

Het Nederlands Filmfonds heeft 37 aanvragen ontvangen voor de nieuwe stimuleringsmaatregel voor filmproducties, het zogenoemde Film Production Incentive-programma. In totaal werd er voor ‘ruim tien miljoen euro’ een beroep gedaan op een financiële bijdrage, meldt het Filmfonds. 

Het is onduidelijk hoe hoog het bedrag exact is. Voor deze eerste aanvraagronde werd 9,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. De aanvragen omvatten zowel speelfilm- als documentaire projecten, waaronder een groot aantal minoritaire en majoritaire Nederlandse coproducties. 

Een aantal projecten is al in een ver gevorderd stadium van financiering. “Een bijdrage uit het budget voor de Production Incentive zou voor deze projecten zogenaamde gap financing of slotfinanciering betekenen,” aldus het Filmfonds. Ook zijn er aanvragen voor projecten die al in productie zijn. “Met een bijdrage kunnen specifieke uitgaven in de postproductie in Nederland worden besteed die anders in het buitenland moeten worden uitgegeven.”

In de komende weken gaat het Filmfonds de aanvragen toetsen en het hoopt medio juli met een definitief besluit te komen over welke producties in aanmerking komen voor de stimuleringsmaatregel.

Recent kondigde het Filmfonds het Film Production Incentive-programma aan, waarmee speelfilms en documentairs in aanmerking kunnen komen om 30% van hun productiekosten terug te krijgen. Die kosten moeten wel gemaakt zijn in Nederland. Voor de particuliere belegger verandert er met de nieuwe maatregel niet veel.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.