Nieuws

Beleggers investeren minder in MKB

Participatiemaatschappijen investeerden fors meer in Nederlandse bedrijven, maar die kwamen vooral van buiten Nederland.

in 2013 hebben participatiemaatschappijen 2,4 miljard euro geinvesteerd in Nederlandse bedrijven. Dat is een miljard meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP). Die waardetoename is volgens de NVP vooral te danken aan een klein aantal grote overnames zoals Mediq, CSM, Estro (Catalpa) en Intertrust, door internationale participatiemaatschappijen.

Het aantal investeringen was met 336 ondernemingen historisch hoog. Dit kwam vooral door investeringen in jonge en startende ondernemingen. In 2013 werd voor 1,9 miljard euro aan participaties verkocht of anderszins gedesinvesteerd vergeleken met 1,6 miljard euro in 2012.

Er werd in 2013 door Nederlandse participatiemaatschappijen voor 768 miljoen euro aan nieuwe fondsen geworven, beduidend lager dan in vorige jaren. Opvallend is ook dat er in het MKB juist sprake is van minder investeringen.

Philip Houben van de NVP: "In het middensegment, waar ruim 90% van de activiteit van onze leden plaatsvindt, zien wij geen stijgend volume en juist lagere gemiddelde investeringen. En dat is vreemd, want als je de verhalen leest en hoort over afgenomen kredietverschaffing door de banken, zou je verwachten dat ambitieuze Nederlandse ondernemers naarstig op zoek zijn naar alternatieve financiering om hun groeiambities te verwezenlijken. Ik denk dat een aantal bedrijven wacht tot ze structureel betere resultaten kunnen laten zien. Maar misschien moeten sommige ondernemers ook nog de draai maken dat de bank niet meer het enige loket is.’’

Philip Houben: “Gelukkig bereiken ons de laatste tijd veel geluiden over nieuwe transacties die er aan zitten te komen. Ik hoor van adviseurs op dit gebied dat ze het erg druk hebben en dat is ook de terugkoppeling van onze leden. Het momentum is goed en ik durf daarom met vertrouwen te zeggen dat transactievolume en -waarde in 2014 opnieuw hoger zal zijn."

Record aan enture capital

Verder is er een recordaantal venture capital investeringen van 194 miljoen euro in 190 jonge bedrijven gedaan. ‘’Dat is de statistiek die me nog het meest genoegen verschaft. Het zijn vooral de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen die daar een belangrijke plaats innemen en precies doen waarvoor ze bedoeld zijn,” aldus Houben.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.