Nieuws

Huisvesting ouderen wordt probleem

Minstens vier miljoen m2 zorgvastgoed moet gerenoveerd worden of een herbestemming krijgen.

De komende vijf jaar dreigen volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLi) elk jaar 12.000 nieuwe woningzoekende bejaarden, gehandicapten en ggz-cliënten geen goede woning te kunnen krijgen. Minstens vier miljoen m2 zorgvastgoed moet gerenoveerd worden of een herbestemming krijgen.

In 2012 was er al een tekort aan 149.000 wooneenheden en deze trend zet zich volgens RLi door. Het geld om zorgvastgoed te renoveren is er alleen niet. “Maar als zorginstellingen nu gebouwen sluiten die over een aantal jaar nodig zijn voor woonvormen met (verpleeg-) zorg, is er sprake van kapitaalvernietiging,” zegt Annemieke Nijhof, voorzitter van de commissie binnen de RLi die advies uitbracht.

Zorginstelling Solis sloot door bezuinigingen bijvoorbeeld een verzorgingstehuis in woonzorgcomplex Corel in Deventer. Hierdoor verdwenen de voorzieningen, zoals de eetruimte, waardoor de voorzieningen voor de bewoners in aanleunwoningen verdwenen. Solis zou dit gebouw het liefst ombouwen tot serviceappartementen. "Het geld is er niet," aldus bestuurder Ko Portengen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.