Nieuws

Recordaantal Gouden Nederlandse films in 2013

Nog nooit eerder wisten zoveel Nederlandse producties in één bioscoopjaar meer dan 100.000 bezoekers te trekken.

In 2013 zijn er in totaal twintig Nederlandse films bekroond met de status van ‘Gouden Film’. Nog nooit eerder wisten zoveel Nederlandse producties in één bioscoopjaar meer dan 100.000 bezoekers te trekken. Dit meldt Filmproducenten Nederland. 

Verliefd op Ibiza werd de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van 2013. Zo’n 720.000 mensen kochten een kaartje voor de romantische komedie van Johan Nijenhuis.

De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en particuliere beleggers, die in het Ibiza Filmfonds konden participeren voor minimaal 12.500 euro. De producent hoopte een rendement van ruim 12% te kunnen bieden bij een opbrengst van 1 miljoen euro uit bioscoopbezoeken. Verliefd op Ibiza bracht in totaal ruim 5,7 miljoen euro op. 

Ook De Nieuwe Wildernis en Spijt! deden het goed in de Nederlandse bioscopen. De natuurdocumentaire werd 681.000 keer bezocht, terwijl er voor Spijt! 417.000 bioscoopkaartjes de toonbank overgingen.

Begin januari wordt bekend gemaakt wat het totale aandeel van Nederlandse films was aan de bioscoopopbrengsten van dit jaar. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.