Nieuws

AFM waarschuwt voor risico’s obligaties

De toezichthouder waarschuwt voor obligatiebeleggingen in onder meer boskavels, landbouwgrond, naast vastgoed- en MKB-obligaties.

Beleggers worden steeds vaker benaderd voor allerhande investeringen in obligaties met grote risico’s, constateert de Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder waarschuwt voor obligatiebeleggingen in onder meer boskavels, landbouwgrond, naast vastgoed- en MKB-obligaties.

Bij deze beleggingen is er volgens de AFM vaak sprake van een beperkt eigen vermogen van de uitgevende onderneming, waardoor beleggers een groter risico lopen om bij een faillissement hun geld kwijt te raken. Ook kenmerken risicovolle obligaties zich door hoge instapkosten, die veelal verdwijnen in de zakken van de initiatiefnemer. Verder zijn gegarandeerde rendementen vaak gebaseerd op schijnzekerheden. 

De AFM is een onderzoek gestart naar dit soort obligaties en zal afhankelijk van de uitkomsten maatregelen nemen. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober