Nieuws

NPEX lanceert MKB-obligatie Trotter

Trotter.eu, producent van 'tijdelijke buitenreclame', gaat als eerste MKB-bedrijf direct via handelsplatform NPEX een obligatielening plaatsen bij beleggers.

De snelgroeiende Haagse producent van tijdelijke buitenreclame Trotter.eu zet op 1 juli via het elektronische handelsplatform De Nederlandsche Participatie Exchange (NPEX) een obligatielening van 2,2 miljoen euro in de markt.

Daarmee is Trotter het eerste MKB-bedrijf dat via NPEX direct een obligatielening bij beleggers probeert te plaatsen. En zeker niet de laatste, zegt NPEX-directeur Adriaan Hendrikse. "NPEX is met vier andere MKB-bedrijven in een vergevorderd stadium voor de uitgifte van obligaties".

Voor ondernemingen die onstuimig groeien zoals Trotter is het steeds lastiger om aan de aangescherpte solvabiliteitseisen van banken te voldoen. Toezichthouder DNB maakte eind mei bekend dat de helft van de Nederlandse banken de voorwaarden voor kredietverstrekking aan het MKB in het eerste kwartaal verder heeft bijgepunt.

Mobiele reclamezuil
"De bank heeft aangegeven structureel met ons te willen meegroeien, maar omdat banken steeds strengere solvabiliteitseisen hanteren is een evenwichtigere financieringsmix nodig," licht Trotter.eu-directeur Michael Truijen de keuze toe voor de alternatieve effectenbeurs.

"Trotters" op het Lange Voorhout in Den Haag

Trotter.eu is een dochter van Image Building, een bedrijf in tijdelijke buitenreclame. Het product van Trotter, een robuuste, mobiele reclamezuil - inderdaad, de 'Trotter' - kan bijna overal worden ingezet en maakt volgens de producent zowel in Nederland als in het buitenland een sterke groei door. 

Trotter zal de opbrengst van de emissie aanwenden om een substantiële hoeveelheid nieuwe mobiele reclamezuilen (Trotters) te produceren, internationaal verder uit te breiden en het verkoop- en marketingapparaat uit te bouwen. 

7% per jaar
De obligatielening is verdeeld in 220 obligaties van euro 10.000 nominaal waarop  1 juli 2013 kan worden ingetekend via het elektronische handelsplatform NPEX. De rente bedraagt 7% per jaar (effectief 7,23%), in maandelijkse termijnen te ontvangen. De looptijd bedraagt minimaal 3 en maximaal 5 jaar.

Bij aflossing wordt afhankelijk van de looptijd een bonus aan obligatiehouders uitgekeerd van 3% tot 5% van de nominale waarde van de obligatie. Image Building Holding BV, het moederbedrijf van Trotter, garandeert beleggers de rentebetalingen waarop zal worden toegezien door de onafhankelijke Stichting Obligatiehoudersbelangen.

NPEX informeert geïnteresseerde beleggers over de emissie via haar eigen website.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.