Column
Vastgoeddeals in Europa op laagste niveau in elf jaar
Door de scherp gestegen rentes kunnen kopers en verkopers het steeds vaker niet met elkaar eens worden over de waarde van het vastgoed.
Het aantal deals in Europees commercieel vastgoed is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald tot het laagste niveau in elf jaar, zo blijkt uit cijfers van MSCI. De gestegen rentes, problemen bij banken en zorgen over de mondiale economie hebben ervoor gezorgd dat beleggers terughoudend zijn.
Volgens MSCI werd er afgelopen kwartaal voor €36,5 miljard aan deals gesloten in commercieel vastgoed, goed voor een daling van 62% op jaarbasis. Door de scherp gestegen rentes kunnen kopers en verkopers het steeds vaker niet met elkaar eens worden over de waarde van het vastgoed.
Zorgen over banken ook te zien op vastgoedmarkt
De waardering van commercieel vastgoed staat al een tijdje onder druk. Bovendien leidde de ineenstorting van Credit Suisse tot grote zorgen over de Europese bankensector. Beleggers vrezen dat de hoge waarderingen op de vastgoedmarkt de volgende bron van financiële problemen kunnen zijn.
“Hoewel er overduidelijk zorgen zijn over de beschikbaarheid van kapitaal voor vastgoeddeals, na de problemen bij banken in maart, zien we nog geen breedgedragen stijging van gedwongen verkopen”, zei analist Tom Leahy van MSCI tegenr de FT. Hij merkte op dat het vanaf het begin van de mondiale financiële crisis nog jaren duurde voordat partijen noodgedwongen vastgoed moesten afstoten.
Geen gedwongen verkopen
Omdat er nog niet veel partijen gedwongen hun vastgoed moeten verkopen, zijn de prijzen ook nog niet fors gedaald. Verkopers nemen eerder een afwachtende houding aan dan dat zij hun vastgoed verkopen tegen een fikse korting. Wel beginnen de prijsverwachtingen van verkopers steeds verder uiteen te lopen met die van de kopers.
Vooral buitenlandse beleggers hebben weinig interesse meer in Europees vastgoed. Zij investeerden sinds 2011 niet meer zo weinig in vastgoed als in het afgelopen kwartaal, ondanks dat Aziatische beleggers gebruikmaken van het zwakke pond door massaal kantoorpanden in Londen op te kopen.
Maar over het algemeen lopen beleggers niet warm voor kantoorpanden in Europa. Door de coronacrisis is thuiswerken normaler geworden, waardoor de vraag naar kantoorruimte fors is gedaald en daarmee ook het aantal vastgoeddeals op de kantorenmarkt.
In Parijs bleef het aantal transacties op de vastgoedmarkt nog redelijk stabiel, al komt dit door MSCI vooral door een klein aantal grote deals. Zo kocht Gucci-eigenaar Kering bijvoorbeeld twee panden voor een bedrag van 1,5 miljard euro.
Commercieel vastgoed kwetsbaar
Volgens analist Mat Oakley van Savills moet de Londense vastgoedmarkt het vooral hebben van buitenlandse beleggers, die in onzekere tijden vaak op hun handen blijven zitten. “Dit zal ertoe leiden dat investeringen in de Londense vastgoedmarkt achterblijven.”
“Nu het lastiger wordt om financiering aan te trekken, is commercieel vastgoed kwetsbaar”, zo stelde senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank. “Huurverhogingen zullen slechts in uitzonderingsgevallen in staat zijn om de gestegen rentelasten te compenseren. Bovendien zijn zowel in de kantoren- als in de woningmarkt vaak nog stevige investeringen nodig om aan de nieuwste eisen te voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.”
Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.