Er zijn tegenwoordig veel manieren om buiten de beurs om te beleggen. We hebben het al lang niet meer alleen over crowdfunding of vastgoed-cv’s. Op welke manieren kunt u als belegger uw portefeuille wat meer spreiding geven? Wij zetten de populairste alternatieve financieringsmanieren kort op een rijtje.
Crowdfunding
Een van de meest populaire alternatieve manieren om te investeren in projecten of ondernemingen is via crowdfunding. Met relatief kleine bedragen kan een groep investeerders de vereiste financiering bijeenbrengen in ruil tegen bijvoorbeeld aandelen of rentebetalingen.
Crowdfunding wordt gekenmerkt door snelle doorlooptijden en het opbouwen van populariteit, waarbij investeerders in de eerste instantie kijken naar de prestaties van een bedrijf en wat minder zekerheden hoeven te verwachten.
Dit is een ideale manier om te investeren in bedrijven, starters en snelle groeiers. Onder meer Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en October zijn populaire crowdfundingplatformen. Op Participaties.nl hebben we al veel geschreven over crowdfunding.
Direct lending
Deze financieringsvorm maakt het mogelijk om leningen te verstrekken aan bedrijven zonder tussenkomst van een bank. Vaak investeren meerdere geldverstrekkers samen in een fonds dat als financier optreedt voor ondernemers.
Onder meer Fiduciam en FundIQ maken het mogelijk om via direct lending geld te verstrekken aan ondernemers.
Factoring
Met factoring kunnen ondernemers hun openstaande facturen verkopen, als zij niet willen of kunnen wachten totdat de opdrachtgever de factuur heeft betaald. Dit is dus een goede manier voor ondernemers om de betalingstermijnen van een groeiend aantal debiteuren te overbruggen en direct kapitaal tot hun beschikking hebben.
De vergoeding die zij krijgen staat vaak gelijk aan gemiddeld 80% van de oorspronkelijke factuur. De investeerder krijgt dus een marge van 20% voor het risico dat hij neemt.
Steeds vaker trekken informal investors met elkaar op om facturen van ondernemers over te nemen. Bekende factoringbedrijven zijn Voldaan en FreelanceFactoring.
Vastgoedfinanciering
De markt voor niet-beursgenoteerd vastgoed lijkt een beetje te zijn ingehaald door de tijd, waarbij andere, nieuwe beleggingsproducten zijn ontstaan die beleggers veel meer en soms aantrekkelijkere opties bieden om in vastgoed te investeren.
Jaren geleden waren vastgoed-cv’s erg populair, maar door de hoge kosten, aanhoudende onduidelijkheid over de waardebepaling van vastgoed en de zeer beperkte mogelijkheden om uit te stappen, zijn dergelijke fondsen achterhaald geworden.
Er zijn veel vastgoedfinanciers ontstaan die het mogelijk maken om buiten de beurs om in vastgoed te beleggen, waaronder Mogelijk.
Microfinanciering
Zoals de term al doet vermoeden gaat het bij deze financieringsvorm om het verstrekken van kleinere leningen, tot maximaal enkele honderden euro’s, voor kleinere ondernemers in ontwikkelingslanden. Maar microfinanciering is inmiddels wat breder getrokken en kan ook betrekking hebben op zakelijke financieringen tot €250.000.
In dit segment zijn veel online aanbieders werkzaam. Het gezicht van microkrediet in Nederland is Qredits: een grote, nationaal opererende, professionele aanbieder.
Kredietunie
In principe is een kredietunie bedoeld om als ondernemer een andere ondernemer te helpen aan een financiering, zonder winstoogmerk, maar ook particuliere investeerders kunnen lid worden van een kredietunie. Aansluiting bij een regionale kredietunie levert vaak een waardevol zakennetwerk binnen die regio op.
Financiers kunnen zelf de kredietaanvraag beoordelen en besluiten of zij geld ter beschikking willen stellen. Vaak wordt een ondernemer gefinancierd door circa 5 tot 25 verschillende leden. Als nadeel wordt genoemd dat er niet erg veel actieve kredietunies zijn. Een goed startpunt is evenwel de website van Kredietunie Nederland.
Private equity
Private equity was vroeger vrijwel uitsluitend het domein van institutionele beleggers. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat hier vaak hoge bedragen mee gemoeid zijn en de beleggingen een lange adem vergen. Maar via beleggingsfondsen is deze categorie inmiddels ook toegankelijk voor particuliere beleggers.
Private equity is een verzamelnaam voor beleggingen in bedrijven zonder beursnotering. Dit kunnen zowel kleine als grote bedrijven zijn en zowel volwassen ondernemingen als start-ups. Private equity kent veel verschijningsvormen. Op Participaties.nl hebben we hier al veel over geschreven.