Column
Beeld: ANP

Uw vastgoedbelegging opgeven bij Belastingdienst: zo werkt dat

Valt uw belegging nou in box 1 of box 3?

Belegt u in vastgoed, dan moet u dit uiteraard vermelden in uw belastingaangifte. Maar in welke box valt een vastgoedbelegging? Dat is soms moeilijk te bepalen, omdat hier geen eenduidige richtlijnen over zijn. Wel zijn er enkele vuistregels.

Zo kan over het algemeen worden gezegd dat activiteiten gericht op het behalen van winst waarschijnlijk in box 1 van de inkomstenbelasting worden belast. Is dit niet het geval, dan behoort de belegging doorgaans tot box 3.

Zelf alle touwtjes in handen?

Adviseurs van Omniplan hebben enkele richtlijnen op een rijtje gezet voor vastgoedbeleggers, om te bepalen in welke box hun belegging valt. Koopt of verkoopt u regelmatig panden met als doel om winst te maken? Voert u zelf werkzaamheden in de panden uit, zoals verbouwen, renoveren of opknappen? En houdt u zelf ook alle administratie bij, waaronder klachtoplossing en het innen van huur? Dan valt de belegging in box 1.

Ook een belegger die zijn eigen onderneming huisvest in een pand waar hij eigenaar van is, moet bij de aangifte box 1 gebruiken. Hij betaalt dan belasting over de waardestijging van het pand.

Onderverhuur

Een ander verhaal wordt het als de belegger zijn eigen woning wil onderverhuren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin iemand intrekt bij zijn partner en er een woning ‘over’ blijft. In plaats van het huis direct te verkopen, kan worden besloten om het pand enkele jaren te verhuren, om het later van hand te doen. In dit geval wordt gesproken van vermogensbeheer en valt de vastgoedbelegging in box 3.

Ook indirect beleggen in vastgoed, bijvoorbeeld via een beleggingsfonds, wordt gezien als vermogensbeheer. De waarde van uw participatie in het fonds valt dan dus in box 3.

Vastgoed-cv

Beleggen in een fonds is anders dan beleggen in een vastgoed-CV. Zo beleg je in het laatste geval samen met andere beleggers direct in vastgoed. Toch valt de belegging in een CV ook binnen box 3. Dit komt omdat de belastingdienst een belegger niet als ondernemer ziet.

In de meeste gevallen is het namelijk een investeringsmaatschappij die als beherend vennoot zorgt voor onder meer het verhuren, aankopen en verkopen van panden. Een cv-belegger is enkel aansprakelijk voor zijn inleg.

Conclusie

Er kan dus worden geconcludeerd dat als de belegger passief blijft, bijvoorbeeld door te beleggen in een vastgoedfonds of -CV, de belegging in box 3 wordt geaccepteerd.

Beleggers die zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van vastgoed, dienen hun belegging in box 1 op te geven. “Het beleggen in box 3 heeft voor veel vastgoedbeleggers de voorkeur, omdat het vaak minder belastingdruk oplevert”, aldus de experts van Omniplan.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober